Közélet

2012.02.22. 18:27

Varrjon velünk foltot! - 5.

Aki rászánja magát, csodát alkothat. A patchwork, másnéven foltvarrás, népszerű, hasznos, és csodálatos foglalatosság. A foltvarrás rejtelmeibe Acélosné Solymár Magdolna, foltvarró céhmester vezeti be olvasóinkat.

Venter Marianna

Körből négyzet
A foltvarrás az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött, változott. A japán origami is gazdagította mintakincsét, onnan került ide ez a technika is.
A múltkor tűpárna készült belőle, de rengeteg lehetőség rejlik ebben a kis négyzetben.

Készíthetjük többféle méretben, varrhatunk belőle táskát, díszpárnát, falvédőt, de akár ágyterítőt is.

Az utóbbi esetben, és minden olyan tárgynál, ahol fontos, hogy megmaradjon az anyag lágysága, puhasága, a kört ne vetex felhasználásával készítsük, mert a munkánk merev, kemény lesz, hanem használjunk un. bevasaló sablont.

Vágjuk ki a megfelelő nagyságú kört merev, de ne vastag kartonból. Készítsünk kör alakú sablont a textil kivágásához, ez legyen körben egy centivel nagyobb, mint az előző kör.
1-2. számú ábra!
A sablon segítségével kivágott textil kört férceljük körbe az anyag színével megegyező színű cérnával, majd tegyük a közepébe, az anyag hátoldalára, a bevasaló sablont – 1. sz. ábra.

Húzzuk össze a fércet, ekkor a textil körülöleli a bevasaló sablonunkat – 2. sz. ábra.
1-2. számú ábra!
Ezután vasaljuk rá a textilt a kartonra úgy, hogy a körívnek határozott élei legyenek. Ha az anyag kihűlt, vegyük ki a kartont, de a fércet ne!
(Így készítsünk köröket akkor is, ha pl. egy virágot applikálunk, melynek kör a közepe, vagy olyan blokkoknál, ahol szintén körre van szükségünk, pl. Drezdai tányér.)

Ezután az előző részben megfelelő módon eljárva tegyük a kör közepébe a négyzet alakú anyagot, alá egy vliest, és varrjuk meg a körből négyzet blokkunkat.

Ezután ezeket a négyzeteket színt színre helyezve, apró öltésekkel, ahogy a Nagymama virágoskertje hatszögeit is varrtuk, varrjuk össze – 3. sz. ábra.
3-4. számú ábra!
Ekkor a munkánk 3 rétegű lesz, vagyis elkészült a QUILTÜNK.
A 4. sz. ábrán látható 16 db. „körből négyzet” blokk összevarrva.

A QUILT paplant jelent, és tudjuk, hogy minden paplan három rétegből áll. A mi három rétegünk:
1. Patchwork, vagyis a foltmunka
2. Közbélés, vagyis vlies, esetleg thermo anyag vagy flanel
3. Hátlap – amelynek minősége megegyezik a foltmunka anyagával, és színeiben is illik hozzá (Ebben az esetben a hátlap a körünk!).

Tehát mielőtt a négyzetre ráhajtanánk a köríveket, a három réteget összetűzzük, vagyis minél apróbb és minél egyenletesebb fércelő öltésekkel összevarrjuk. A munkánk akkor szép, ha a tűzés igényes.
5. számú ábra!
Különféle mintákat használhatunk tűzésnél - 5. sz. ábra.

A cérna színe megegyezhet a négyzet vagy a kör színével.
Kérdéseiket az [email protected] címen várom.

JÁTÉK!
Varrjon össze legalább 16 „körből négyzet” blokkot, és a fotóját küldje el nekünk az alábbi címre: Tolnai Népújság (Varrjon velünk foltot!), 7100 Szekszárd, Liszt tér 3. A fotók beküldői között értékes nyereményeket sorsolunk ki. Beküldési határidő: március 23.

Címkék#Foltvarrás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!