Közélet

2012.05.01. 14:48

A sárközi kézművességről a Vajdaságban

Címkék#kultúra

Sárközi népi alkotók tartottak továbbképzést a Vajdaságban. Régi kapcsolata van a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek a Vajdasági Magyar Folklórközponttal.

TEOL/W. G.

Most három kézműves járt kinn – Komjáthi Tamásné szekszárdi szövő, Nagy Brigitta decsi hímző és Rács Róbert várdombi keramikus –, akik a sárközi szőttes, a sárközi hímzés és a sárközi kerámia készítésének fortélyait ismertették meg a mintegy 30-40 érdeklődővel.

Ezen alkotóknak a neve már jól cseng a határainkon túl is. Nagyon jó fogadtatásban részesültek, hiszen ismerősök közé mentek; már voltak közös programjaik a vajdaságiakkal, náluk is és Magyarországon is. Szerveztek például egy vándorkiállítást, melynek anyagát ott is, itt is bemutatták.

A vajdasági felkészítésnek korábban volt egy alapszakasza, s a mostani második szakaszban öt tájegység – köztük a Sárköz – népművészetével, motívumkincsével, szín- és formavilágával ismerkedhetnek meg a tanfolyamra járók. Később saját kis közösségeikben továbbadhatják az itt szerzett tudást.

Most egy hétvégét töltöttek Szabadkán a Tolna megyei alkotók, s májusban ismét kimennek egy hétvégére. A továbbképzést a vajdasági folklórközpont vezetője, Raj Rozália szervezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!