Közélet

2012.05.25. 09:21

A zsebükbe nyúlhatnak akik későn ébrednek

A megyében több ezer embert érint az osztatlan közös földtulajdon kimérésének lehetősége. Mint ismert, június 1-jéig lehet kérni az önálló ingatlan kialakítását úgy, hogy ennek költségeit az állam fizeti. Már csak pár nap van vissza a határidő lejártáig.

Mauthner Ilona

Bár ez év január elsejétől lehet élni azzal a lehetőséggel, hogy az osztatlan közös földekből az egyén kérheti az önálló ingatlana kialakítását és a költségeket az állam fizeti, úgy tűnik az érintettek az utolsó hetekre hagyták az ügyintézést. A részletek felől Koppánné dr. Kertész Margitot, a megyei kormányhivatal földhivatalának hivatalvezetőjét kérdeztük.

Az 1993. évi II. törvény rendelkezik az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének lehetőségéről. Az Országgyűlés ez év január 1-jétől módosította ezt a törvényt.

Az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet legkésőbb 2012. június 1-jéig lehet benyújtani az érintett ingatlan fekvése szerint illetékes földhivatalokhoz, tájékoztatta hírportálunkat Koppánné dr. Kertész Margit. Ezen határidő alatt benyújtott kérelmek esetén az eljárás költségeit az állam viseli.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Koppánné dr. Kertész Margit hivatalvezető szerint sokan hagyták az utolsó napokra az osztatlan földek kimérésének ügyintézését Fotó: G. K.
[/caption]
Felmerül az emberben a kérdés, mi lesz azokkal, akik későn "ébrednek", illetve adminisztrációs problémák miatt nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel május végéig. A hivatalvezető elmondta, aki ezt a határidőt elmulasztja, az a továbbiakban saját költségén mérettetheti ki a területét.

Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez szükséges egy ügyvéd által készített, a tulajdonközösséget megszüntető szerződés, valamint az illetékes építésügyi hatóság által jogerős záradékkal ellátott megosztási vázrajz, továbbá az összes érintett tulajdonostárs aláírása is.

Az eljárás során keletkezett költségeket a tulajdonosoknak kell viselniük. A június elsejei határidőig azonban van még pár nap, amíg intézkedni lehet.

A teljes írást a Tolnai Népújság május 25-i, pénteki számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt

Mauthner Ilona Koppánné dr. Kertész Margit hivatalvezető szerint sokan hagyták az utolsó napokra az osztatlan földek kimérésének ügyintézését Fotó: G. K. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!