Közélet

2012.05.15. 19:37

Időutazásra mehetnek a kisdiákok

Római szarkofág, gótikus romok, életmód másfélszáz éve. A nevelő-oktató munkát hatékonyan segítheti a mai követelményeknek megfelelő kiállítás.

TEOL/Szeri Árpád

Az ókortól az újkorig barangoltak a látogatók tegnap a szekszárdi Vármegyeházán. A nevelési, közoktatási intézmények pedagógusai, közgyűjtemények munkatársai a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) meghívását elfogadva érkeztek a múzeumi információs napra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Gaál Zsuzsanna korabeli ruhákkal. A gyermekek majd beöltözhetnek Napóleonak vagy Háry Jánosnak (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Vendégeink a rendezést végző szakmuzeológusok vezetésével tekintik meg a Tájak, települések, emberek című kiállítást, valamint az új állandó tárlatokat – mondta el a rendezvény nyitányakor Andrásné Marton Zsuzsa, a MOKK megyei múzeumi koordinátora. – Zárásként pedig kerekasztal beszélgetést tartunk a látottak múzeumpedagógiai hasznosításáról. Tesszük ezt azért is, mert az új állandó kiállítás interaktív módon hivatott segíteni a nevelési-oktatási intézmények munkáját.

A tervektől a megvalósulásig. Ezzel a címmel tartott tájékoztatót dr. Gaál Zsuzsanna történész a kiállítás megszületéséről. Majd végig is vezette a csapatot az 1800-as évek Tolna megyéjéből több szempontból - egyebek mellett életmód, nemzetiségiek, folklór, közlekedés, művelődés-művészet alapján - is merítő tárlaton. Lovas Csilla a megyei képzőművészek munkáival ismertette meg a résztvevőket, akik az egykori apátságról is látványos képet kaphattak.  

Ódor János Gábor régész, a Wosinsky Mór Múzeum igazgatója a Szekszárdon fellelt római szarkofágot mutatta be: ennek a monumentális kőkoporsónak az eredetije a Nemzeti Múzeumban látható, pontos másolata viszont immár a vármegyeházán is megtekinthető. Dr. Vizi Márta régész az apátsági templom északi oldalán lévő gótikus kápolnáról, pontosabban ránk maradt nyomairól közölt érdekes információkat...

A teljes írást a Tolnai Népújság május 16-i, szerdai számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!