Közélet

2012.05.21. 08:57

Két év késéssel, de végre elkezdődött - fotók

Minden érintett üdvözli, hogy megkezdődött a Szekszárd–Bátai-főcsatorna komplex vízrendezése. Ha elkészül a nagyberuházás, javul a víz elvezetése, de ha kell, a megtartása is hatékonyabbá válik.

Steinbach Zsolt

Többször módosított határidőket követően, közel két évvel az eredetileg tervezett kezdési időpont után, májusban elindult a Szekszárd–Bátai-főcsatorna komplex vízrendezésének kivitelezése. A közel hatszázmillió forintos vizes projektre – némi képzavarral – égető szüksége volt a sárközi területeknek.

A mintegy negyven kilométer hosszú főcsatorna legfontosabb feladata, hogy a vízgyűjtőjén megjelenő csapadékot rövid idő alatt elvezesse a Dunába. Erre azonban már hosszú idő óta nem volt képes, a kanális mentén a csapadékosabb időszakokban – például 2010-ben – valóságos „tórendszerek” alakultak ki.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kivitelezést a Szekszárd-Paksi Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. végzi, az őcsényi szakaszon is. A képen Fülöp János polgármester Fotó: K. A.
[/caption]
Előbbi megfogalmazás Tóth Sándortól, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől, a beruházás projektmenedzserétől származik. A szakember szerint alapvetően két okra vezethető vissza, hogy a főcsatorna nem tudja megfelelően elvezetni a vizet.

Az egyik, hogy a meder sok helyen feltöltődött, benőtte a növényzet, esése nem volt megfelelő. A másik, hogy a Bátánál levő dunai zsilip fenékküszöbe mintegy másfél méterrel magasabban van, mint a csatorna fenékszintje. Így gravitációs úton csak a víz egy kis része tudott elfolyni a Dunába.

A mostani beruházás során tehát a bátai zsilipküszöböt lesüllyesztik, a medret kikotorják (a bátai zsilip utáni, hullámtéri részen is), a lejtési viszonyokat a mélyebb küszöbhöz igazítják. A teljes mederszelvényen belül kialakítanak egy keskenyebb, mélyebb ún. kisvízi medret is.

Ha nincs sok csapadék, ez vezeti el a vizet, kímélve a teljes medret. Ezen kívül a vízkormányzásban fontos szerepet játszó sárpilisi ún. tűsgátat – amelynek kezelése körülményes, lassú, munkaigényes – más rendszerűre alakítják át, hogy gyorsan, egyszerűen lehessen zárni-nyitni.

A tervek szerint idén őszre elkészülő beruházás eredményeképpen nem csak a kárt okozó vízelvezetési problémák orvosolhatók, de a száraz időszakban kincset érő vizet vissza is lehet tartani, a mezőgazdaság igényeinek megfelelően.

A teljes írást a Tolnai Népújság május 21-i, hétfői számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Steinbach Zsolt A kivitelezést a Szekszárd-Paksi Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. végzi, az őcsényi szakaszon is. A képen Fülöp János polgármester Fotó: K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!