Közélet

2012.05.17. 18:40

Még egy utolsó jó tanács az adóbevallásához

Május 21., hétfő a legutolsó határidő, ameddig az idén be lehet adni - mulasztási bírság nélkül - az adóbevallásokat. Csütörtökön még közel 30 ezer bevallást vártak a megyei igazgatóságon, ami az összes 30 százaléka.

TEOL

A Tolnai Népújság szerkesztőségében a megyei adóigazgatóság két osztályvezetője, Simonné Szabó Éva és Lőrinczné Molnár Ildikó fogadta olvasóink kérdéseit.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Simonné Szabó Éva és Lőrincné Molnár Ildikó válaszolt szerkesztőségünkben olvasóink telefonos kérdéseire
[/caption]

Kell-e bevallást benyújtanom, ha egész évben Ausztriában dolgoztam, de januárban még kaptam a munkaügyi központtól támogatást, kérdezte egy szekszárdi olvasónk. A válasz: igen, ebben az esetben mind a magyar, mind a külföldről származó jövedelmet be kell vallani. Az ausztriai jövedelmet forintra átszámítva a bevallás 05. lapján, a 196. sorban kell feltüntetni.

Bonyhádi olvasónk 2005-ben örökölt egy lakást, amit tavaly eladott. Azt kérdezte: mennyi adót kell fizetnie? Ebben az esetben az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet nem kell szerepeltetni a bevallásban, mert lakóingatlan értékesítésekor, ha az ingatlan 5 év vagy régebb óta van a tulajdonban és értékesítésre kerül, az ebből származó jövedelem adómentes.

Egy bátaszéki olvasónknak alkalmi foglalkoztatásból volt csak jövedelme, 126.000 forint. Kérdése: kell-e bevallást készítenie? Ha csak egyszerűsített foglalkoztatásból származott  jövedelme (más adóköteles jövedelme nem volt), nem kell bevallást készítenie.

Őcsényi olvasónknak munkaviszonya mellett 354.000 forint bevétele volt őstermelésből. Vajon be kell-e vallania ezt a bevételét? Nem, mert ha az őstermelésből származó bevétel a 600 ezer forintot nem haladja meg, nem kell a személy jövedelemadó bevallásban szerepeltetni. Ebben az esetben csak a munkaviszonyból származó jövedelmet kell bevallani.

Miért jár kevesebb adójóváírás a belföldön kapott bér után, ha az adózónak volt olyan jövedelme is, mely után csak külföldön kellett adóznia, kérdezte dombóvári olvasónk. A válasz: azért, mert az adójóváírásra jogosító összeghatár az éves összes jövedelmet veszi alapul. Ebbe az adózó külföldön szerzett, Magyarországon nem adóköteles jövedelme is beletartozik, melyet a 1153. sz. bevallás 196. sorában kell feltüntetni.

Még több adózással kapcsolatos kérdés és válasz itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!