Közélet

2012.05.14. 16:03

Találkoztak a jurtáknál

Rendszeresen szervez hagyományőrző találkozókat Cziráki Viktor. A Regöly melletti egykori homokbánya területét közel húsz évvel ezelőtt vette meg, és jurtákat, földkunyhókat épített.

TEOL/W.G.

Mindig érdekelte, mit, hogyan tudtak megcsinálni a Kárpát-medencébe érkező népek, a szkíták, avarok, kelták, magyarok, az akkori anyagok és ismeretek felhasználásával. Másoknak is szívesen bemutatja, hogy mire jutott. Évente két összejövetelt szokott tartani, meghívva a hasonló szellemiségű, nomád életet kedvelő hagyományápolókat.

A mostani, hét végi találkozóra hat lengyel vendég is érkezett. S jöttek Magyarország minden vidékéről a hagyományőrzők, régi, általában honfoglalás kori viseletben. Kézművesek tartottak mesterségbemutatót. Ott volt többek között a békéscsabai Szedlják István ötvös, a szekszárdi Csúcs Endre fazekas és a simontornyai Könyvné Szabó Éva bőrműves. Összességében mintegy ötszáz résztvevője volt az eseménynek.

[caption id="" align="alignleft" width="327"] Cziráki Viktor hagyományőrző
[/caption]

Korábban lovas és íjász rendezvények is színesítették a programot. De 2008-tól jurta és kézműves találkozó néven fut az esemény, melynek fő célja a hagyományőrzők összefogása. A következő találkozót a Regöly melletti skanzenben szeptemberben szervezi Cziráki Viktor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!