Közélet

2012.07.18. 15:08

A borvidék ékköve a Fabro Pincészet

Újabb sikert ért el a paksi Sárgödör tér, s egyben a Tolnai Borvidék ékköve, a Fabro Pincészet. Kovács Sándor családi borászata a neves Prestige Reserve Club védjegyét, a Best Buy díjat nyerte el.

TEOL/Vida Tünde

Idén bővítették új elemmel, a Best Buy kategóriával a Prestige Reserve Club védjegyeit. Az elismerés, minősítés azoknak a boroknak jár, amelyek a maguk minőségi kategóriájában emelkednek ki azáltal, hogy azt jó áron képviselik. A védjegy az egyre inkább ár- és értéktudatossá váló fogyasztók felé közvetíti azt az igen egyértelmű üzenetet, hogy jó bort vehetnek, jó áron.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kovács Sándor családi borászata a Fabro Pinvészet, amelyet a Tolnai Borvidék zászlóshajójaként, ékköveként emlegetnek
[/caption]

Kovács Sándor, a paksi Fabro Pincészet tulajdonosa, borásza azt mondja, a védjegyviselés jogának elnyerése azt jelzi, hogy megfelelő ár-érték arányt képvisel boruk. Arról is beszámolt, hogy korábban már sikerrel szerepeltek a Presige Reserv Club borversenyén, 2011-es Chardonnay borukat Magyarország 10 legjobb bora közé választották tavaly az új borok kategóriájában.

Minden bizonnyal a már meglévő kapcsolat eredménye, hogy meghívást kaptak a Best Buy versenyre, amelyet egyébként egy szakmai konferencia előzött meg, ennek témája a magyar bor presztízsének újrateremtése volt. A felkérés nem egyetlen, sőt egyre gyakoribb, hiszen egyre ismertebb a paksi Fabro pincészet a szakma és a magyar borfogyasztók előtt.

Érkeznek a visszajelzések borversenyeken elért eredmények formájában is. Ezek mind fontosak, de a legfontosabb az, ha a legjobb magyar borászatok mezőnyében méreti meg magát a Fabro Pincészet, vallja Kovács Sándor. Mint beszámolt róla, ott voltak a VinAgóra Borgálán is, ahol szép pontszámot értek el. Ott voltak a hazai rosé borok népszerűsítésére idén életre hívott Rosalia elnevezésű mustrán is, ahol imádták a Fabro pince borait.

Fontos eredmény az is, hogy egyre több étteremben és üzletben kínálják már a Fabro borokat mind a környéken – így a tengelici Hotel Orchideában, a paksi Tolnaricumban, Kalocsán –, mind az ország más tájain, s a fővárosban, például a Budapest Olimpia étteremben, amely a magyar éttermek legfrissebb TOP listáján a 11. helyet foglalja el.

A pincészet vezetőjének szavai elárulják, ezzel még koránt sem teljes és végleges a sor. Egyelőre évi harmincezer palacknyi készül a Fabro Siller, a Sánc Mountain Merlot, a Lussonium Cabernet Souvignon fajtákból. Mennyiséget illetően nincs kitűzött cél, egy vezérelv van csupán: csak a magas szintű minőségi követelményeknek eleget tévő borok kerülhetnek palackba.

Mint a pincészet tulajdonosa mondja, jó érzéssel tölti el, hogy a Tolnai Borvidék ékkövetként, zászlóshajójaként emlegetik a Fabro pincét. – Nagyon az út elején tartunk – fogalmaz annak ellenére, hogy sorra születnek a szebbnél-szebb sikerek, eredmények. – Szeretnénk bebizonyítani, hogy az ország legfiatalabb borvidékén, a Tolnain, is lehet nagyon szép borokat készíteni. – Az elhivatottsággal, odafigyeléssel végzett munka megtérül, és komoly eredményeket hozhat. Igaz egy borászat esetében nem egy-két év alatt, ehhez generációnyi idő kell – fűzte hozzá.

Fontos a marketing, a design és az ötlet

Nyilván szakmailag könnyebb annak, aki beleszületik. De az, aki nem borászattal, hanem az üzleti élet más területein volt sikeres, az felhasználva tapasztalatait, a borászatot is könnyebb sikerre vinni – reagált Kovács Sándor a kérdésre, hogy könnyebb-e annak, aki örökli a borászatot. Hozzátette, aki az üzleti élet más területén már kipróbálta magát, „magával viszi” az élet- és üzleti szemléletét, ami hasznos lehet, hiszen a borászat nem csak arról szól, hogy milyen minőségű bor kerül a palackokba. Fontos a marketing, a dizájn, szükség van apró ötletekre, gesztusokra. A Fabro Pincészetben – úgy tűnik – mindez együtt van, hiszen rendkívül sikeresek programjaik, egymásnak adják a kilincset a vendégek, akik között sok a külföldi és a sok a visszatérő vendég is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!