Közélet

2012.07.17. 19:00

Ál-őstermelőket füleltek le

Az őstermelők körében végzett ellenőrzések fele hiányosságot tárt fel – tájékoztatta hírportálunkat Fülöp Eszter, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Dél-dunántúli régiójának sajtóreferense.

M. I.

A legtöbb esetben nem állítottak ki bizonylatot. Pedig ha ezt a tevékenységet rendszeresen, haszonszerzés céljából végzik, minden értékesítés után erre kötelezettek. A számla-, nyugta kibocsátási kötelezettség elmulasztásáért az adóhivatal 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

A revizorok többször találkoztak „ál” őstermelőkkel is, akik a termeléshez szükséges eszközökkel nem rendelkeztek, mástól szerezték be az eladásra kínált terméket, de sajátjukként értékesítették. Azonban ez már kereskedelmi tevékenységnek minősül, így az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályozás vonatkozik rájuk.

A NAV az alkalmi kitelepüléseken, utak mentén árusítókat kiemelten ellenőrzi, miután a friss gyümölcsök megjelenésével sokan foglalkoznak ezzel. A mezőgazdasági termék eladása gazdasági tevékenység, hiszen fizetnek érte, tehát, aki ezzel foglalkozik az  áfa alanynak minősül, és az általa végzett értékesítésről bizonylatot köteles kiállítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!