Közélet

2012.07.18. 06:09

Az autógáz jövedéki adóját is megemelnék

A bioetanol mintájára az autógáz jövedéki adóját is megemelheti a kormány jövőre.

TEOL/Á.M.

Bár az E85 piacát teljesen tönkretette ez az intézkedés, a gázautó szervizek szerint ennek ellenére is megéri majd LPG-vel közlekedni. Ha megtörténik az emelés, akkor az átlagos 200 forint helyett 140-150 forinttal kerül majd kevesebbe a benzinnél. Az autógáz ára egyébként együtt mozog a többi üzemanyagéval.

Az átalakítást végző műhelyek forgalma tavaly nyár óta indult be lényegesen, vannak olyan helyek, ahol még várólisták is kialakultak. Legalábbis ez a tapasztalat Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Klaszter Közlekedés Egyesület (MGKKE) elnöke szerint.

Szirmai Zoltán, a Prímagáz Zrt. vezérigazgatója pedig arról számolt be, hogy 2010-ben hat, míg tavaly már nyolc százalékkal növekedett az autógáz forgalma. Az ilyen üzeművé alakított autókba fektetett 200-250 ezer forint átlagosan 20-25 ezer kilométer után térül meg, így aki sokat használja az autót, már egy-két év alatt is megtakaríthatja ezt az összeget.

Érdekesség, hogy a kőolaj lepárlásából keletkező LPG mellett a CNG (sűrített földgáz) használata is terjed. Ezzel azonban továbbra is az a gond, hogy még nem áll rendelkezésre elegendő töltőállomás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!