Közélet

2012.07.14. 08:26

Egy kis üzlettel kezdte, ma tízet üzemeltet

Tíz településen üzemeltet boltot, kétszáz embernek ad munkát. Negyven felett szülte harmadik gyermekét, akinek a kedvéért – egy időre legalábbis – visszavett a munkamániájából. A tolnai Merkl Krisztina nemrégiben kamarai nívódíjat kapott.

TEOL/Steinbach Zsolt

Élvezi a pörgést a munkában, egyébként nyilván nem üzemeltetne tíz településen is vegyesboltot, összesen mintegy kétszáz embert foglalkoztatva. Elképzelhető, hogy az országban ő az egyetlen, aki ezt a temérdek munkát egyéni vállalkozásban csinálja. De az sem mindennapi, ahogy a rengeteg üzleti elfoglaltság mellett a családra is marad ereje.

Jóval negyven felett bevállalta, hogy megszülje harmadik gyermekét. Feltételezhetően ez így együtt eredményezte, hogy a tolnai Merkl Krisztina kiskereskedő idén elnyerte a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nívódíját.

Ezt az elismerést biztos nem kapta volna meg, ha megvalósítja gyerekkori álmát, és régész lesz. A tolnai gimnáziumi évek során azonban érdeklődése más irányba fordult, végül a pénzügyi és számviteli főiskolán kötött ki Pesten. A diploma megszerzése után a tolnai ÁFÉSZ ösztöndíjasaként hazatért Tolnára, de nem sokkal később a szekszárdi Expressz Utazási Irodához, majd a KSZE-hez került.

Utóbbi munkája mellett, első férjével kezdett „boltozni”. Egy pici zöldségüzlettel kezdték Tolnán, aztán következett az Árpád utcai vegyesbolt, 1991-ben. Ezután több településen nyitottak üzletet. Krisztina  megfogalmazása szerint azonban az áttörést a szekszárdi Wesselényi utcai bolt hozta, ami bebizonyította, hogy egy nagyobb településen is meg tudnak állni a lábukon.

2004-ben aztán Krisztinát megkereste a CBA, amely egy önszerveződő beszerzési társulásként indult. A nagyobb, a követelményeknek megfelelő üzletei CBA-boltok lettek, a kisebbeket a láncon kívül üzemelteti. 2006-ban Tolnán, a volt Herbária épületében kialakított CBA-üzlet mellett egy pékséget is építtetett. Jelenleg tíz településen üzemeltet boltot. Sokat pályázik, elsősorban munkahelyteremtésre kiírt pályázatokon vesz részt, és számos tanulót is foglalkoztat.

Az állami szabályrendszerről szólva azt emelte ki: úgy tapasztalja, hogy a hatóságok gyakorlata az utóbbi időben „emberbarátibb”. Nem keresnek a kákán is csomót, és ha nem muszáj, elsőre nem büntetnek.
Krisztina szerint nagyjából két éve lehet érezni a gazdasági visszaesést. Jellemző, hogy az idén bevezetett Erzsébet utalvány, addig, amíg a multinacionális hipermarketekben még nem lehetett beváltani, fellendülést hozott az ő boltjaikban.

A külföldi láncokkal szemben elsősorban a vevőkkel való közvetlenebb kapcsolat, a rugalmasság jelent számukra előnyt, de az akciókban is igyekeznek felvenni a versenyt. Krisztina szerint az egyes boltok forgalmában jelenleg bővülést nem lehet elérni, növekedni csak úgy tudnak, ha újabb üzleteket nyitnak. A legutóbbi boltjuk Bátaszéken nyílt decemberben, a következő pedig a zombai lesz, várhatóan idén ősszel.

A szülés után néhány hónappal is csinos, fitt

Korábban hétköznap reggel hattól este hatig dolgozott, plusz a szombat délelőttök. A munkamániából azonban nemrég visszavett. Első házasságából született két tinédzser gyereke után januárban megszülte második párjával közös fiukat. Tervezték a kicsit, a nagyok ugyanis előbb-utóbb kirepülnek, hiányozna a családból a gyerek.

Krisztina most gyeden van, de azért naponta „körbenéz”. Szerencsére régi, megbízható alkalmazottaira és a szintén nála dolgozó családtagjaira maximálisan támaszkodhat. A szülés után néhány hónappal is csinos, fitt, ahogy korábban, most is futással, kerékpározással tartja karban magát. És még azzal is, hogy bár nagyon szereti a csokoládét, helyette igyekszik gyümölcsöt enni.

Krisztina most gyeden van, de azért naponta „körbenéz”. Szerencsére régi, megbízható alkalmazottaira és a szintén nála dolgozó családtagjaira maximálisan támaszkodhat. A szülés után néhány hónappal is csinos, fitt, ahogy korábban, most is futással, kerékpározással tartja karban magát. És még azzal is, hogy bár nagyon szereti a csokoládét, helyette igyekszik gyümölcsöt enni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!