Közélet

2012.07.10. 11:54

Jelentős megtakarítást hozott a program

Sokat és soknak segít a munkaprogram. A fatüzelésű kazánokkal komoly megtakarítás érhető el. Naponta megy munkásbusz a szomszédmegye székhelyére.

Szeri Árpád

A munka nem állhat meg a rekkenő hőségben sem: tudja ezt az a brigád is, melynek tagjai – valamennyien asszonyok – Magyarkeszi önkormányzatának egyik parcelláján hajladoznak, kapával a kézben.

- A Start munkaprogram keretében dolgoznak valamennyien – adott tájékoztatást kísérőnk, Kovács Erzsébet, a település polgármestere.

– A cukorborsó és a zöldbab után most az uborkát gondozzák: többi területeinken van zöldség, sárgarépa, hagyma is. Az összesen három hektáron betakarított terményt saját konyhánkra visszük, ott dolgozunk fel mindent. Terveink szerint idővel piacra is fogunk termelni, így szerezve némi jövedelmet is községünknek.

Kovács Erzsébet hozzátette: pályázati anyagukban nem kevesebb, mint hárommillió forint bevételt terveztek, igaz, azt majd az idő, még pontosabban az időjárás dönti el, hogy ebből az összegből mennyit engedélyez megvalósítani. Ezzel együtt a település bizonyos területeken máris, illetve hamarosan elkönyvelhet magának nem is csekély megtakarítást.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Munkában a brigád. Most még maradéktalanul a konyhán köt ki a helyi termény, később azonban reményeik szerint piacra is kerül belőle Fotó: Kiss Albert
[/caption]
Az erdőtelepítés keretében ugyancsak közmunkások ültetnek akácost. Két éven belül begyűjthetnek és felapríthatnak – pályázati pénzen vett géppel – annyi fát, amennyi elegendő lesz az óvoda, valamint az önkormányzat épületébe telepített kazánok számára a fűtési szezonban.

Sőt, ezt a gázkiváltásos megoldást már sikeresen alkalmazták tavaly az iskolában is. A fatüzelésű kazánok rendszerbe állításával és működtetésével több mint kétmillió forinttal lehet olcsóbb a fűtésszámla.

Mindent összegezve egyébként a szóban forgó, összesen 33 millió forintból zajló közmunka program révén jelenleg összesen negyvennyolc helybeli foglalkoztatása valósul meg a 2012-es év végig. Kovács Erzsébet hozzátette, hogy jóval több a jelentkező, hiszen Magyarkesziben úgy húsz százalékos lehet a munkanélküliségi ráta.

A teljes írást a Tolnai Népújság július 11-i, szerdai számában olvashatja Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Szeri Árpád Munkában a brigád. Most még maradéktalanul a konyhán köt ki a helyi termény, később azonban reményeik szerint piacra is kerül belőle Fotó: Kiss Albert -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!