Közélet

2012.07.02. 14:53

Kevés gyümölcs termett, a fagy áprilisban leszüretelt már

A termelőket nem érte váratlanul, hogy az idén – a húsvéti hideg napokat követően – alig maradt barack a fán, a vásárlókat viszont sokkolta, amikor meglátták az árakat a boltokban.

TEOL/M.I.

Sárgabarackból (vagy ahogyan sokan nevezik, kajsziból) az idén csak kevesen fognak lekvárt készíteni, ugyanis a termelők szerint még a szezon közepén sem lehet arra számítani, hogy az árak sokat esnek. Jelenleg egy kiló kajsziért 600-800 forintot kérnek, nem csak a boltokban, de a piacon is.

Az őszibaracknak is hasonló az ára, a legdrágább a kopaszbarack (nektarin), kilója 800 forint körül van. A drágaság oka, hogy alig termett gyümölcs az idén. Beérett a nyári alma, ennek kilója megfizethető, 250-300 forint. Ez a fajta alma nem tárolható, pár napon belül meg kell enni, vagy fel kell használni.

Az idén kevés a gyümölcs, és úgy tűnik ez a később beérő alma és szilva kivételével minden területen jellemző lesz. Tavasszal, amikor virágoztak a fák, még mindenki nagyon bizakodó volt, mondta egy termelő, a gondok akkor kezdődtek, amikor április elején pár napra lehűlt (fagyos volt az éjszaka) az idő, éppen amikor a kis gyümölcsök tisztultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!