Közélet

2012.07.29. 10:42

Lázár Ervin emlékháza Petőfié mellé kerül

Szeptember közepére tervezik a Lázár Ervin emlékház megnyitását.

V. T.

Ez közvetlenül a Petőfi-emlékház szomszédságában látható majd, így kisebb irodalmi múzeumnegyeddel büszkélkedhet a község, ahol nagy hangsúlyt helyeznek a kulturális hagyaték őrzésére.

Lázár Ervin a Sárszentlőrinc közigazgatási területéhez tartozó Alsórácegresen töltötte gyermekéveit, ami Rácpácegresként vált ismertté az írói munkássága nyomán. A sárszentlőrinciek őrzik az író emlékét, ápolják a Nagyszederfát, évente emléknapot rendeznek, itt alakult meg a Lázár Ervin Baráti Kör.

Az állandó kiállításra minisztériumi támogatást nyertek, amit az önkormányzat is megtoldott. Demény Károly polgármester kiemelte, a szakmai feladatok elvégzését a Petőfi Irodalmi Múzeumra bízták, amellyel jó a kapcsolat, 2007-ben a Petőfi-emlékház is az ő munkájuk nyomán újult meg. Nagy segítség, hogy az író özvegyével, Vathy Zsuzsával is jó viszonyt ápolnak.

Az emlékházba kerül az irodalmi múzeumból Lázár Ervin íróasztala, írógépe, saját készítésű polca, készül egy – a műveiben megjelenő szimbólumokat felvillantó – installáció és egy úgy nevezett hommáge-fal, amelyre képzőművészek és pályatársak neki ajánlott művei kerülnek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!