Közélet

2012.07.12. 09:23

Megrongálták a város legrégebbi szobrát

Eltűnt a szekszárdi Szentháromság szoborról a XVIII. századi műemlék kovácsoltvas kerítés, jelezte egy olvasónk.

TEOL/I.I.

Mint Märcz László, a polgármesteri hivatal városüzemelési igazgatójának vezetője elmondta, az eset már több héttel ezelőtt történt. Ismeretlen tettes lefeszegette, egyik rögzítő pántját, ami nincs is meg. Ezt követően az értékes darabot a polgármesteri hivatal leszereltette, majd biztonságba helyezték.

Hogy mikor kerül vissza helyére az még kérdéses, mivel elkezdődhet a Béla Király tér felújítása, és annak befejezéséig valószínűleg nem teszik vissza a díszrácsot. Mint ismeretes, a város legrégebbi szobráról van szó amelyet 1753-ban állítottak és az 1738-40-es nagy pestisjárványra emlékeztet. Alkotója ismeretlen, stílusa barokk. A legfelül látható szoborcsoport az Atya, a Fiú és a Szentlélek, mely utóbbi glóriától övezett galamb formájában jelenik meg.

Legalul, a déli oldalon jelképes sír látható, melynek kovácsoltvas ajtaja a barokk fémművesség szép darabja, a város legrégebbi ilyen emléke. Mögötte Szent Rozália pihenő szobra egy ismeretlen helybeli mester alkotása.

TEOL/I.I. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!