Közélet

2012.07.20. 14:33

Mind többen csatlakoznak a Karitaszhoz

Először rendezett tábort a dombóvári plébánia Karitasz csoportja a rászoruló fiatalok számára.

Hanol E.

A múlt héten kezdődő és e hét végéig tartó programon pedagógusok, valamint 15-16 éves önkéntesek foglakoztak társaikkal, például számos kézműves tevékenységgel töltötték ki az idejüket, illetve volt táncház és különböző, a gyerekek figyelmét lekötő előadások. A két hét során naponta 15-20 résztvevő fordult meg a katolikus közösségi házban.

A Karitasz csoporttal együttműködve az általános iskolák gyermekvédelemért felelős tanárai javasolták azokat a családokat, ahol egy ilyen megoldás jelenti a gyerekek egyetlen nyári kikapcsolódását. Széll Mihályné, a csoport koordinátora elmesélte, hogy a tábor ötlete a rendszeres segélyakcióikra vezethető vissza. Ismerik a helyi rászorulókat, hiszen látogatják a családokat, kezelik a beérkező kéréseket.

A római katolikus templomban bárki jelezheti gondjait. Ha tudnak, akkor a csoport tagjai segítenek, ha pedig ez nem áll módjukban, akkor átirányítják a megfelelő helyre a hozzájuk fordulót.

A Karitasz csoport tavaly szeptemberben jött létre. Széll Mihályné elmondta, hogy négyen kezdték a munkát, mostanra viszont egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A tábornak is sok támogatója akadt, és a Szent Antal perselyben elhelyezett adományokat is a megvalósításra fordították.
A tábor szellemiségéről Kutas Attila plébános elmondta, hogy a gyerekek körülményeiken közvetlenül nem tudnak változtatni, de a szemléletüket tudják alakítani, a nehéz helyzetű fiatalok pedig ily módon sorsközösséget vállalnak egymással, az életük megoldása Isten.

Az atya azt is hozzátette, hogy az egyház hiába is próbálna az ötszáz évvel ezelőtti módon szólni az emberekhez, az nem érne célt. A világ folyamatosan változik, így nekik is muszáj. A tábor is az új evangelizáció egy módja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!