Közélet

2012.07.10. 18:15

Nagy eredmény, ha a fiatal otthon is felássa az udvart

Tizenhat parcellát művelnek a gyulaji Galló József Társult Általános Iskola 9-10. évfolyamos tanulói.

TEOL/Sz.Á.

Ezek a kivétel nélkül rászoruló, hátrányos helyzetű fiatalok egy különleges és egyedülálló helyi kezdeményezésnek köszönhetően Gyulajon tölthetik – tanulással – középiskolás éveiket. Így nem utolsó sorban az elkallódás, az iskolakerülés is megakadályozható; sőt, elérhető az is, hogy ezek a tanulók községük biztonságot nyújtó környezetében, jelentős többletkiadások nélkül vegyenek részt ismereteket adó képzésben.

– Miután nincsenek gépeink, viszont földdel rendelkezünk, megpályáztunk egy ahhoz rendelhető mezőgazdasági, élelmiszertermelő programot – mondta el lapunknak Lacza Zoltánné iskolaigazgató. – Sikerrel jártunk, ennek megfelelően fiataljaink késő ősztől kora tavaszig elméleti képzést kapnak, jó időben pedig gyakorlatra mennek a kertbe.

Ez eddig egy általánosan ismert, hagyományos megoldás: Gyulajon viszont azt is sikerült elérni, hogy a különböző feladatokra sokszor nehezen mozgósítható fiatalok érdekeltté váljanak ebben a kezdeményezésben. Ehhez mindössze azt kellett gyakorlattá tenni, hogy a saját parcellán termelt konyhakerti növényeket nemcsak leszedheti, de kézzelfogható haszonként haza is viheti a családi asztalra.

Egy ilyen betakarítás – burgonya, paradicsom és uborka szedés – zajlott tegnap délelőtt a községben, a földterületen hatan kezdték el a munkát. Megjegyzendő, hogy valamennyi növény vegyszermentes, a kártevőket, például a burgonyabogarakat már korábban kézzel távolították el a növényekről.

– Azt szeretnénk, ha gyermekeink nemcsak tudást, hanem kedvet is kapnának a folytatáshoz – hangsúlyozta Lacza Zoltánné. – Vérmes reményeink természetesen nincsenek, de azért már vannak legalábbis szerény eredményeink: néhányan úgy döntöttek, hogy a tanultakat otthon, az esetleg addig meg nem művelt kertben is kamatoztatják. Ha csak azt elérjük, hogy otthon felássák az udvart, és bevessék konyhakerti magvakkal a földet, már egyfajta áttörést mondhatunk magunkénak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!