Közélet

2012.07.26. 08:03

Összefogással könnyebben menne

Sokszor és sokan mondták, hogy a turizmus kitörési pont lehet egy adott település és az egész megye életében. A gyakorlat azonban ezt nem támasztja alá. Vannak ugyan felkapott üdülőhelyek, például Szálka, Gunaras, ahová az ország minden részéből szívesen jönnek a pihenni vágyók. A megye legtöbb településén, ide értve a városokat is, azonban csak elvétve találkoznak a helyiek turistákkal.

Mauthner I. - Venter M.

Wiesner György elismert szakember ezen a területen – korábban volt a turisztikai egyesület elnöke, az őcsényi repülőtér ügyvezetője, a Váraljáért Egyesület vezetője és még számtalan titulus birtokosa – ma már csak a háttérből szemléli a megye vendégforgalmát. Tőle is azt kérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy kevés turista jön Tolna megyébe.

– Ma a legtöbben a gazdasági nehézségekre hivatkoznak, amikor szóba kerül, hogy visszaesett a forgalom, és ebben sok igazság is van, de nyilván ennél bonyolultabb a helyzet.

Amíg aktívan dolgoztam, azt tapasztaltam, hogy a többi megyében komplett terveket állítottak össze a hozzáértők turizmus fejlesztésére, ez Tolnában nem volt jellemző, vagy ha volt is ilyen, az a tervezés szintjén elakadt. És sajnos az összefogás sem volt eddig eredményes.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megyeszékhelyen már nagyon hiányzott az élményfürdő, ez egy újabb programlehetőség a turistáknak
[/caption]
Nagy baj, hogy hiányoznak a civil szervezetek is, melyek ezt a területet ösztönöznék. Ahol jobban mennek a dolgok, mint például Szálkán, ott azt látja az ember, hogy mindenki igyekszik az egyéni érdekét képviselni, a saját kis üzletét lebonyolítani, ugyanakkor ez hosszabb távon nem hoz tartós eredményt.

Wiesner György elmondta, ott van a villányi példa, a helyi borút egyesület működése nem csak a borról szól. Mindenkit megmozgatnak akinek érdeke, hogy vendégek jöjjenek a településre, legyen az a helyi pék, cukrász, butikos, vendéglátós vagy borász. És itt van nekünk Fadd-Dombori is, melyről évek óta nem hallani semmit, miközben a Tisza-tó és környéke szinte naponta szerepel a médiában. Tudomásul kell venni, hogy változott ugyan körülöttünk a világ, de az összefogást nem lehet megspórolni, tette hozzá Wiesner György.

A fent említett összefogás, vagy legalábbis egy közös cél érdekében történő együttműködés jelei azért már látszanak, egyelőre a megyeszékhely és környéke tekintetében.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fadd-Dombori adottságai jók, ennek ellenére a Tolna megyén kívül élők többsége még csak nem is hallott róla
[/caption]
Mint azt Berlinger Attila, a Szekszárdi Turisztikai Non-profit Kft. ügyvezetője elmondta, tavaly nyáron alakult meg a Szekszárd és Térsége Turisztikai Egyesület azzal a kifejezett céllal, hogy Szekszárdon és környékén is legyen egy olyan szervezet, amely a turizmus terén érintett vállalkozásokat, szervezeteket és önkormányzatokat közös fejlesztések elindítására ösztönözze.

Az Egyesületet idén januárban regisztrálta a Nemzetgazdasági Minisztérium, így ezzel alkalmassá vált az ősszel megnyíló, turisztikai szervezetek kialakítására kiírt pályázat benyújtására. Siker esetén a Tourinform Iroda is az Egyesület fenntartása alá kerülhet, sőt a belépő önkormányzatok területén további információs pontok is létesülhetnek az idegenforgalmi szezonban.

Kezdeti stádiumban van egy nagyobb térséget átölelő turisztikai együttműködés is, amely Szekszárdot Bajával és Kalocsával fűzné össze a vendégfogadás és attrakciók terén. A  két Duna-híd és a Gemenci erdő által kijelölt összefüggő természeti környezet a jövőbeni együttműködés révén több turistabarát szolgáltatást valósíthat meg a vízi-, a kerékpáros- és a gyalogtúrákat kedvelők részére egyaránt.

A teljes írást a Tolnai Népújság július 27-i, csütörtöki számában olvashatja Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!