Közélet

2012.07.19. 16:56

Táblát kaptak a parkban az eszperantisták

Lengyel Pál, Bálint Gábor és Kirsch János emlékére avattak emléktáblát csütörtökön délután Szekszárdon, a újvárosi római-katolikus templom melletti parkban.

V. M.

Az ünnepség a Nemzetközi Katolikus Eszperantista Szövetség 65. kongresszusának része volt, amely most zajlik Pécsett.

Szentkatolnai Bálint Gábor nyelvész a XIX. században született Erdélyben, az eszpernató nyelv első magyarországi terjesztőinek egyike volt.

Lengyel Pál Szabadkán született, Szekszárdra 1883-ban került nyomdász-tanoncnak, és a városban telepedett le. 1895-ben nyomdát nyitott a Mérey utcában, és ekkoriban ismerkedett meg az eszperantó nyelvvel. 1900-tól szerkesztője és kiadója a Lingvo Internacia (Nemzetközi Nyelv) című folyóiratnak, és első magyarként lett az Eszperantó Akadémia tagja.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Emléktábla őrzi az eszperantisták nevét a templom előtti parkban Fotó: Kiss A.
[/caption]
A nemrégiben elhunyt Kirsch János író, költő, diakónus, templomigazgató,
 pedagógus több mint három évtizeden keresztül vett részt az eszperantó mozgalomban. Családjának tagjai is beszélik a nyelvet, és részt vesznek a nemzetközi katolikus eszperantista kongresszus szervezésében és rendezésében.

A világ minden részéről érkezett mintegy 60 vendég eszperantó nyelvű szentmise után tisztelgett az elhunytak emléke előtt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!