Közélet

2012.11.23. 10:57

Az iskola létrehozását és újraindulását ünnepelték

Címkék#Tolna-Mözs

– Meggyőződésünk: annak idején nem dönthettünk volna jobban, mint hogy ezt az iskolát választjuk – fogalmazott a tolnai Szent Móra Katolikus Általános iskola egyik végzős diákjának szülője az intézmény közelmúltban kiadott évkönyvében. A katolikus iskola nemrég ünnepelte létrehozásának és újraindulásának jubileumát.

TEOL/Steinbach zsolt

– Ez a nyolcvan év a hit generációknak történő átadásának, próbatételének, akadályoztatásának, elhallgattatásának és újraszületésének története is volt – fogalmazott Ravasz Csaba plébános a tolnai Szent Mór katolikus iskola kettős évfordulójának nemrégiben tartott ünneplése alkalmából. (Néhány nappal azután, hogy megkezdődött a Szentatya által meghirdetett hit éve.) Az iskolát 80 éve hozták létre, a katolikus oktatás pedig 15 évvel ezelőtt indult újra a városban.

A kettős jubileumot dr. Udvardy György megyéspüspök is megtisztelte jelenlétével. Az ünnepi szentmisén többek között arról beszélt, hogy az esemény ünnep mindenki számára, szülőnek, diáknak, pedagógusnak, az egyháznak és a településnek egyaránt. Az iskola ügye ugyanis minden korban központi kérdés. Az egyház is minden igyekezetével arra törekszik, hogy intézményei jól működjenek, még ha a keretek szűkösek is. A diákok felé fordulva azt mondta: elsősorban rajtuk múlik, hogy az iskolának a jövőben is legyenek még jubileumai. Ehhez pedig arra van szükség, hogy minden nap akarjanak legalább egyetlen egy jócselekedetet tenni. Miután ezt megígértette a gyerekekkel, közölte: nyugodtan megy haza, az iskola jövője biztosított.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ünnepi szentmisén dr. Udvardy György megyéspüspök többek között arról beszélt, hogy az iskola ügye minden korban központi kérdés (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Ennek a jövőnek a közvetlen alapjait egyébként a múlt század ’30-as éveinek elején rakták le. Mint az az évforduló alkalmából az iskola által készített Jubileumi Évkönyvből is kiderül, „1932. október 30-án Virág Ferenc pécsi püspök szentelte fel a tolnai katolikus elemi iskola új, 10 tantermes épületét”. A katolikus templommal szemben levő épületet mindössze egy év alatt készítették el. Az építkezés költségeit az állam, az (akkor még) nagyközség és az egyházközség viselte.

Az intézmény 1948-ig Szent Imre Katolikus Iskola néven működött, majd egyik napról a másikra megszűnt az egyházi oktatás Tolnán is. Az államosítás után Tolna központi iskolájaként, az I. Számú Általános Iskolaként üzemelt tovább. A rendszerváltás után Lendvai István akkori apátplébános és dr. Pálos Miklós akkori államtitkár elindították az egyházi iskola épületének visszaigénylését. Az 1993. végén megszületett határozat alapján az épületet visszaadták az egyháznak, az önkormányzat pedig 178 millió forintot kapott kártalanításként. Ezt a pénzt azonban különböző okokból nem általános iskola, hanem az új gimnázium kialakítására fordította a város.

Közben az I. iskolán belül, 1994-ben elindult a katolikus tagozat, 1997-től pedig megkezdődött az önálló egyházi oktatás, a pécsi Szent Mór katolikus iskola tolnai tagintézményeként, de még önkormányzati épületben. A tolnai Szent Mór katolikus iskola 1999-ben költözött át az eredeti egyházi iskolába, ahol azóta is működik, 2004. nyarától a paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tagintézményeként, továbbra is Kleinné Hága Györgyi tagintézmény-vezető irányításával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!