Közélet

2012.11.04. 15:07

TETT-ekkel tervezett jövő

A lehető legtöbb pozitívum elérése a jelenlegi bizonytalan, nehéz gazdasági helyzetben – ezt tűzte ki célul a község vezetése az elmúlt időszakban. A már megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztések alátámasztják mindezt, ha apróbb, megfontolt lépésekben is, de töretlenül haladnak előre.

Vizin Balázs

– Azt tűztük ki célul a képviselő-testület tagjaival, hogy az egyre szűkösebb gazdasági helyzetben megtartsuk – lehetőségeinkhez mérten természetesen emeljük is – azt a színvonalat, amit ezidáig elért Cikó, ennek tudatában állítottuk össze a község költségvetését is, amely egyensúlyban van – összegezte dr. Ferencz Márton. A település polgármestere kifejtette, igyekeztek tartalékolni is, főként az államigazgatási és az iskolarendszer átalakítása miatt.

– Ma még több megválaszolatlan kérdés van ezekkel kapcsolatban, így nem árt az óvatosság. Mindezt alátámasztja az a módosító jogszabály is, amely a napokban látott napvilágot az iskolák fenntartásával kapcsolatban, szinte képtelenség előre tervezni – vélekedett a község első embere.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az önkormányzat helyiségeit is felújítják a TETT-től fejlesztésre kapott támogatásból, Soóki Vilmos és Szántó László munka közben Fotó: G. K.
[/caption]
A közös hivatal létrehozására is kitért, hiszen a hamarosan életbe lépő új önkormányzati törvény értelmében Cikónak is társulnia kell több településsel a feladatellátásra.

A polgármester arról biztosított, hogy döntést még nem hoztak az érintett önkormányzatokkal, de folyamatosan egyeztetnek a lehető legjobb megoldás érdekében.

Dr. Ferencz Márton a pozitívumokról is beszélt, mert mint fogalmazott, azokból is jut bőven a településen, amely nagyrészt a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulásnak (TETT) köszönhető. A TETT-től kapott éves támogatás egy részét működésre, a másik felét pedig fejlesztésre fordíthatja az önkormányzat. Több, pályázatból megvalósítható beruházást terveztek idén is, azonban ezeket vagy elhalasztották a döntéshozók, vagy elutasították.

Az óvoda és a vízelvezető rendszerek felújításának elnapolása volt a cikóiak legnagyobb szívfájdalma. Így végül olyan beruházások mellé tette le voksát a képviselő-testület, amelyeket önerőből is képes megvalósítani a község.

Épületfelújítás és közterület-fejlesztés volt a fő irányvonal, közel tízmillió forint értékben. Az orvosi rendelő és a polgármesteri hivatal több helyisége is új külsőt kap. Folyamatban van a ravatalozó épületének helyre hozatala és egy parkolót is kialakítanak a temetőnél. A faluközpont egy új szabadidős parkkal gazdagodik, mindezek mellett az árkok és az utak szebbé, biztonságosabbá tételére is nagy gondot fordítanak.

Továbbá célul tűzték ki, hogy egy Leader-pályázat segítségével a polgármesteri hivatal fűtési rendszerét, az elektromos hálózatát, valamint a belső helyiségeit korszerűsítik, egy másik kiírásból pedig egy biomassza-kazánt és a hozzá tartozó fejlesztéseket szeretné megvalósítani a község.

– Akárcsak az eddigiekben, a jövőben is azon leszünk a képviselő-testület tagjaival, hogy az itt élőkkel folytatott párbeszédre alapozva jelöljük ki azt az utat, amelyen Cikó elindulhat. Az önkormányzatokat is érintő átalakítások, változások pedig minden eddiginél nagyobb koncentrációra késztetnek bennünket – fűzte hozzá dr. Ferencz Márton.

Stabilitás és fejlesztés, egészséges összhangban

– Az új struktúrában megtalálni a helyünket és zökkenőmentesen működtetni az önkormányzatot, valamint a hozzánk tartozó intézményeket – emelte ki Cikó legfőbb terveit a jövőre nézve dr. Ferencz Márton. Emellett a benyújtott pályázatok sikeres levezénylését, és új, a falu élhetőbbé tételét segítő beruházások megvalósítását is fontosnak tartja a település. Szívügyének tekinti a képviselő-testület továbbá az iskola fenntartását, akárcsak a helyben működő vállalkozások támogatását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!