Közélet

2013.01.10. 17:38

Érkezik a vízutánpótlás, kotorják a holtágat

A tavalyi aszályos évben a bogyiszlói holtág vízszintje is erősen lecsökkent, jelenleg is hetven centiméternyi víz hiányzik. Most a Dunából érkezik a vízutánpótlás.

Steinbach Zsolt

A dunai árhullámnak köszönhetően kedd óta érkezik a folyóból a vízutánpótlás a bogyiszlói holtágba – tájékoztatott Tóth István polgármester. Mint arról korábban írtunk, a tavalyi rendkívül aszályos évben a bogyiszlói holtág vízszintje is erősen lecsökkent, jelenleg is mintegy hetven centiméteres vízoszlop hiányzik. A holtág vízutánpótlását a csapadékvízen kívül csak a Bogyiszlói-főcsatornán keresztül lehet biztosítani, amikor megfelelően magas a Duna vízszintje. A karácsony körüli napokban már jött némi víz a holtágba, amelynek szintje egy-két centimétert emelkedett. A mostani vízeresztéssel tovább töltődik a holtág.

Ide kapcsolódó hír, hogy a bogyiszlói önkormányzat megegyezett a falu környéken is zajló Duna-projekt kivitelező cégével a vízterület falu alatti szakaszán a part közeli zóna iszapkotrásáról. Ezt a munkát 2003-ban végezték el először, a partról dolgozó kotrógépek által kiemelt iszapból a part mentén töltést csináltak, amelyen sétányt alakítottak ki. Az évek során a hullámzás ezt megrongálta, most helyreállítják a területet. A kotrás révén a parthoz közeli területeken is megfelelően mély lesz a víz a horgászatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!