Közélet

2013.01.14. 18:08

Minden mözsi felsősnek fizetik a bérletet

A tanév második félévében is minden mözsi felső tagozatos diáknak fizeti a buszbérletét a tolnai önkormányzat – döntött a tolnai képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén.

Steinbach Zsolt

A városban három önkormányzati általános iskola működik, Tolnán a Széchenyi és Wosinsky, Mözsön pedig az I. István. Az önkormányzat takarékossági okokból 2011. szeptembertől a mözsi iskolában tanuló felső tagozatosokat a Wosinsky, illetve a Széchenyi iskolában helyezi el, a mözsi felsősök jellemzően busszal járnak be Tolnára. Az érintett gyerekek buszbérletét korábban a Wosinsky Mór Oktatási Intézményen (WMOI) keresztül biztosította az önkormányzat.

Ez év január elsejével a törvényi változások miatt a WMOI alapító okiratából törölték az iskolákat (mivel azok fenntartását az állam vette át), és létrehozták a Tolnai Intézményműködtető Központot (TIK). A mözsi iskolások bérletének fizetésére tehát ezentúl a TIK költségvetésében biztosítanak pénzt.

A tegnapi testületi ülést a polgármester távollétében vezető Appelshoffer Ágnes alpolgármester felvetette: a későbbiekben meg lehetne fontolni, hogy csak a szociálisan rászoruló családok gyerekei kapjanak utazási támogatást az önkormányzattól.

Szabó Imre, a mözsi településrészi önkormányzat elnöke viszont jelezte: bízik benne, hogy ez a támogatás a jövőben is minden gyerek számára megmarad. Arra emlékeztetett, hogy a mözsi felső tagozatos gyerekeknek nem volt választási lehetőségük, az önkormányzat döntése miatt kellett távolabbi iskolába menniük. Az alpolgármester erre azt mondta: vannak olyan mözsi szülők, akik önszántukból, eleve tolnai iskolába íratták a gyereküket.

A bejárás támogatása egyébként nem horribilis összeg: jelenleg harminckilenc tanuló érintett, egy bérlet ára 595 forint, azaz a bérletek havonta 23.205 forinttal terhelik meg a város kasszáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!