Közélet

2013.02.28. 18:41

Több mint 11 milliárdnyi adósságot vállalt át az állam

Tolna megye ötezer fő feletti lakosságszámú településeinek adósságát 40-70 százalékban vállalta át az állam.

TEOL-összeállítás

Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a városok vezetői. A legnagyobb arányban Bonyhád és Tamási adósságát vették át, míg a legtöbb pénzt Szekszárd adósságából vállalták át.

Bátaszék
A költségvetés első fordulós tárgyalásakor még 40 százalékos állami átvállalással kalkulált a bátaszéki képviselő-testület, mostanra azonban eldőlt: a 431 millió forintos adósságállomány 65 százalékának kifizetése alól mentesül a város. Skoda Ferenc jegyző elmondta, hogy közel 280 millió 300 ezer forintnyi terhet vesz át Bátaszéktől az állam, a költségvetés kidolgozása azonban még okoz némi fejtörést. Ettől az évtől kezdve ugyanis nem lehet az önkormányzatoknak működési hiánya, és erre már csak az önként vállalható feladatok visszaszorításával tud megoldást találni a város.

Bonyhád
– Az önkormányzatiság 23 évében ez egy nagyon jó pillanat volt, még ha csak rövid ideig is tartott – utalt az adósságkonszolidációt tartalmazó dokumentumok aláírására Potápi Árpád János. Bonyhád polgármestere hangsúlyozta, az elmúlt időszakban egyetlen kormány sem volt, aki az önkormányzatok adósságával foglalkozott volna. A völgységi város esetében a legmagasabb, vagyis a 70 százalékos konszolidációt hajtotta végre az állam. Ennek tükrében a 2 milliárd 99 millió 501 ezer forintos adósságából, 1 milliárd 736 millió 708 ezer 916 forintot és ennek járulékait vállalta át az állam.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Potápi Árpád János és dr. Papp Emese, a Belügyminisztérium gazdasági főosztályvezetője a szerdai szerződéskötésnél
[/caption]

Dombóvár
Trükközés. Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere ezzel a szóval illette az önkormányzati adósságkonszolidációt. – Úgy könnyen viszi el az állam az adósságot, hogy előtte bevételi forrásokat is elvett az önkormányzatoktól – mondta. Számításai szerint mintegy 700 millió forintnyi bevételtől esett el a város az államosítások során. Ezzel együtt persze nem elhanyagolható a könnyítés összege, Dombóvártól valamivel több mint 1 milliárd 180 millió forint átvállalásáról kötöttek megállapodást a minisztériumok részéről, ezzel 786 millió forintra csökkent a település adósságállománya.

Dunaföldvár
– Már amikor a tárgyalások megkezdődtek, jeleztem, hogy nem az adósságkezelés jóságát, hanem igazságosságát firtatom – fogalmazott Horváth Zsolt, Dunaföldvár első embere. Mint mondta, úgy érzi, azokat az önkormányzatokat büntetik, amelyek jól gazdálkodtak, vigyáztak arra, hogy a kiadásaik ne haladják meg a bevételeket és ne veszélyeztessék a felelőtlen fejlesztések a kötelező feladatok ellátását. Dunaföldvár mindvégig így gondolkodott, amit az idei költségvetés is tükröz, hiszen – mint Horváth Zsolt rámutatott – bizonyára kevés hozzájuk hasonló önkormányzat van, ők ugyanis működési hiányt nem, felhalmozásit is csak annyit terveztek, amit vállalni tudnak. Az állam 42 százaléknyi, azaz 193 millió forint az adósságot vállalt át.

Paks
– Jó irány az, hogy a kormányzat az önkormányzatok mögé állt, de fontos, hogy azok a biztosítékok is működjenek, amelyek garantálják: az eladósodás ne folytatódjon – fogalmazott Hajdú János, Paks polgármestere. Hozzátette, ez az elosztás sem tudja nélkülözni a szubjektív elemeket. Mint kiemelte, a tárgyalások során Paks józan önmérsékletet követve nem kívánta senkitől elvenni a lehetőséget. A beruházások esetében hasonló a vezérelv, a lakosság számára felesleges, látszatberuházásokra nem került sor, de a fejlesztéseknél sohasem gondolkodnak szűklátókörűen, figyelembe veszik a város térségi központi szerepét.

Szekszárd
Sajtótájékoztatón mondta el Horváth István, Szekszárd polgármestere, hogy a megyeszékhely adósságából 3 milliárd 529 millió 58 ezer 60 forint tőkeösszeget és ennek járulékait, vagyis a hitelek 60 százalékát vállalja át az állam. Emellett a város pályázati beruházásainak önerejéhez mintegy 600 millió forint tőkerészre és 250 millió áfára pályázott sikerrel. Adóstársa Szekszárd a megyei önkormányzat hitelének, amelyet még a kórház műtőblokkjának építéséhez vettek fel. Ennek az évi 40 millió forintos adósságszolgálatát már tavaly átvette az állam.

Tamási
A legmagasabb, 70 százalékos adósságkonszolidációban részesül Tamási városa. Ez számszerűen 1 milliárd 556 millió 795 ezer 122 forintot jelent. Széles András alpolgármester elmondta: sikerült hitelesen elmagyarázniuk a kormánynak, hogy egy tízezer fő alatti, de nagy intézményrendszerrel rendelkező kisváros nem vehető egy kalap alá nagyobb, tehetősebb önkormányzatokkal. Tamási az államtól ezen felül is jelentős segítséget kapott nemrégiben az önhiki támogatással, illetve a Pári vagyonvita kapcsán is. Széles András azt mondta: tavaly november végéhez képest a város mostani anyagi helyzete „maga a csoda”.

Tolna
Eredményesnek bizonyult az adósságkonszolidációval kapcsolatos polgármesteri lobbi Tolnán. Sokáig úgy tűnt, hogy a város adósságának 60 százalékát vállalja át az állam. A település költségvetésének első fordulós tárgyalása során még erről az arányról számolt be dr. Sümegi Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a település nagyobb adósságkonszolidációt szeretne elérni. A további tárgyalások sikert hoztak, az állam a tolnai adósság 65 százalékát veszi át, vagyis 1 milliárd 807 millió 93 ezer 85 forintot. A város vezetése ezen felül azt is szeretné, hogy a március végén esedékes, a kötvény utáni tőke és kamattörlesztésben is segítséget tudna nyújtani a kormány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!