Közélet

2013.09.15. 18:38

Mozdony és madárfütty – zsúfolt volt a nosztalgiavonat

Újra járt a vonat Tamási és Keszőhidegkút között, minden jegy elkelt a nosztalgiaútra, amelyet színes programok kísértek.

Ihárosi I.

Minden menetrend szerint zajlott szombaton Tamásiban a Mozdony és madárfütty elnevezésű programon, amelynek keretében újra járt a vonat Tamási és Keszőhidegkút között. Tizenhárom órakor indult az úgynevezett fotós szerelvény, amely a legszebb helyeken megállt, mondta el a főszervező, Gerencsér Tamás, aki a vasút szerelmese, dunaújvárosi gépgyártástechnológus, középiskolai tanár.

A program zenés ébresztővel kezdődött Tamásiban, a város koncertfúvós zenekara a Dotto városi kisvonaton utazva köszöntötte a lakókat és az érkező vendégeket. Emléktáblát is avattak a Gyulaj Zrt. támogatásával. A művelődési házban vasúttörténeti, a Vályi szakmunkásképzőben pedig természetfotó kiállítás nyílt. A Pacsmagi tavakhoz különvonattal kiérkezőket játszóház várta, amelyet famozdony-készítő verseny is kiegészített. Nagy élmény volt a madárgyűrűzési bemutató, a diavetítés madarakról, a gyalogtúra és a geoláda-keresés.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Piroska a 12 kilométeres utat körülbelül 40 perc alatt tette meg a 120 éves pályán, a nosztalgia-járatokon (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

A szervező hangsúlyozta, hogy rengeteg munka, nagy összefogás és sok támogató tette lehetővé a program megszervezését. Reményeik szerint nullszaldós lett, ha mégis keletkezett többlet-bevétel, úgy azt a jövő évi rendezvényre fordítják. Még 371 nap van arra, hogy megszervezzük a jövő évi programot, mondta Gerencsér Tamás. A rendezvény aktualitását az adta, hogy 120 évvel ezelőtt, 1893. november 29-én adta át a Tamási és Keszőhidegkút közötti 48-as számú vasúti vonalat a Hidegkút-Tamási HÉV társaság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!