Közélet

2013.12.24. 14:54

A magyarok negyede soha nem használt még internetet

Meglehetősen érdekes adatokat közölt legújabb jelentésében az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Egy felmérésből kiderül, hogy az uniós állampolgárok több mint ötöde, a magyarok közel negyede még sohasem lépett fel a világhálóra.

TEOL

Manapság, amikor az Európai Bizottság minden erővel igyekszik megvalósítani „behálózott kontinens” tervezetét és arra törekednek, hogy az unió határain belül minden háztartásban szélessávú netkapcsolat legyen néhány éven belül, igencsak megdöbbentő, hogy a 28 tagország lakosságának 21 -, a magyar állampolgárok 24 százaléka valójában még sohasem internetezett. Magyarországon ebben valószínűleg komoly szerepe van az internet borsos árának is.

Ahol van net, ott használják is

Azok között ugyanakkor, akik már igen, jelentős többségben (62 százalék) vannak azok, akik napi rendszerességgel használják a netet. A tagországok legtöbb lakója számára az internetezés már gyakorlatilag rutintevékenységgé vált.

A tagállamok között ugyanakkor nagyon jelentős különbségek mutatkoznak meg a penetráció arányát tekintve. A legnagyobb arányban Hollandia (95 százalék), Luxemburg (94 százalék), valamint Dánia és Svédország (93 százalék) lakosai férnek hozzá a hálózathoz. Megfigyelhető, hogy európai összehasonlításban ezekben az országokban a legolcsóbbak az internet előfizetések, gyakorlatilag csak a legelszigeteltebbeknek nincsen internetük, vagy azoknak, akik direkt nem akarnak hozzáférést. Jellemző, hogy a magas penetrációjú országokban a naponta netezők aránya is igen magas, 80 százalék feletti.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az internetet használók aránya az Európai Unióban
[/caption]

A skála túlsó végén Bulgária (54 százalék), Görögország (56 százalék) és Románia (58 százalék) található, ezekben az államokban még igen sok munka lesz a behálózással a következő években. Ha a nyugati országok szintjére akarják emelni a penetrációt, jelentős infrastrukturális beruházásokba kell majd belevágniuk.

A magyarok főleg az adót intézik online

Hazánk nem szégyenkezhet, az erős középmezőnybe tartozunk ugyanis 71 százalékos penetrációval és szélessáv-hozzáféréssel, illetve 62 százaléknyi naponta netező felhasználóval. Érdekes, hogy míg Szlovákiában többen férnek hozzá az internethez (78 százalék), az ezt rendszeresen használók aránya némileg kisebb (61 százalék).

A további adatokból az is kiderül, hogy Magyarországon több mint az emberek harmada (37 százalék) használta már valamilyen formában az elektronikus ügyintézést. Ebben a tekintetben a szlovákok jelentősen jobbak nálunk (52 százalék), román szomszédaink ugyanakkor nagyon messze lemaradtak, mindössze 5 százalékkal. A magyarok egyébként elsősorban adóügyintézést végeznek a neten keresztül, ötödünk adatigénylést, személyes dokumentumokkal kapcsolatos tevékenységeket is, míg a felsőoktatásba online jelentkezők aránya még csak 8 százalék - jelentette az internetet.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!