Közélet

2014.03.25. 18:25

Az európai közönség is láthatja az értékes műkincset - fotó!

Ha nem is világ-, de legalább is Európa-hódító útra indult a császárláb. Az értékes lelet központi helyet kapott Bonnban, a Landesmuseumban, ahol egy római kort bemutató tárlat nyílt.

TEOL/V.T.

A szobortöredéket 2009-ben Lussonium, a dunakömlődi Sánchegy valamikori katonai táborának feltárása során találták. Mint dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója mondta, egy általuk rendezett nemzetközi konferencia jóvoltából már híre ment, most viszont megismerheti Európa, hiszen kétéves nemzetközi kiállítás-turnéra „indult”.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Főhelyre tették a bonni kiállításon (Fotó: TN)
[/caption]Ennek első állomása Bonn, ahova eljuttatni sem volt egyszerű, műkincs szállításra szakosodott céggel, szakértői kísérettel utazott a műtárgy, amit a fogadó intézmény biztosított 150 ezer euróra, azaz 45 millió forintra. A kiállítás-turnén több ezer bronzszobor töredék vesz részt Európa számos országából, a császárláb Magyarországról egyedüliként, ráadásul a németországi tárlat főeleme a Lussoniumban fellelt császárláb.

Annak, hogy ezt a leletet díjmentesen rendelkezésre bocsátotta a múzeum, számos hozadéka van, mondta az igazgató. Elsősorban az, hogy a Landesmuzeum vállalta, hogy elvégzi a leleten azt a természettudományos vizsgálatot, anyagelemzést, amelynek költségeit a paksi múzeum nem tudta volna előteremteni.

Mindeközben a hazai közönségnek sem kell lemondani a páratlan lelet látványáról, egyik méretazonos másolat a magyar múzeumokat „járja”, egy másikat pedig a Paksi Városi Múzeumban mutatnak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!