Közélet

2014.03.07. 17:36

Máglyán végezte a bajok okozója - fotó!

Máglyán végezte az a rendkívüli rondaságáról ismert, kiszebábként emlegetett nőalak, akit a téli időjárás és minden baj okozójának kiáltottak ki.

TEOL/H.E.

Fotó:

Bátaszéken, az uszoda melletti területen raktak tüzet, és égették el a csúfságot az óvodások hathatós segítségével. A gyerekek többek között a „Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj ki, kisze, haj!” rigmust hajtogatva, egymás kezét fogva járták körbe a tűzrakást.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kiszebáb elégetésével elűzték a gyerekek telet
[/caption]Mindehhez a Csurgó zenekar szolgáltatott zenei kíséretet. Sőt, zajkeltőeszközök, például kereplő és csörgő bevetéséről is gondoskodtak. Az ovisok egy-egy saját kis kiszét is tűzre hajítottak, hogy még inkább bebiztosítsák a tavasz beköszöntét, majd a hamvaknál versikékkel köszöntötték az új évszakot.

Papp Zsuzsanna, a bátaszéki óvoda vezetője elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az intézményben a hagyományőrzésre, ennek része, hogy minden évben, a farsang utolsó napján kiszebábot égetnek. A rondaság természetes, és egyúttal könnyen égő alapanyagokból, ez esetben jórészt szalmából készült, a gyerekek közreműködésével. Az előnytelen küllem a kiszék sajátossága, de előnye is, mert így a kicsik nem sajnálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!