Közélet

2014.03.25. 18:37

Nem utolsó szempont a bér

Akár felsőoktatás, akár felsőfokú szakképzés, megvannak a legnépszerűbb és a legkelendőbb végzettségek. A két kategória általában fedi egymást.

TEOL/V.M.

Szabolcs 23 éves, tavaly szerzett pedagógiai diplomát, most éppen a felsőfokú nyelvvizsgájára készül. No meg egy nagy fordulatra: a gödöllői egyetem gépészmérnöki karára adta be a jelentkezését, és nagyon reméli, hogy fel is fogják venni.

– Három évem ment rá arra, hogy rájöjjek, valójában milyen hivatást akarok választani. Nem titkolom, szempont volt az is, hogy biztos állásom legyen, és meg tudjak élni a fizetésemből. A szüleim szerencsére jól fogadták a dolgot, és hajlandóak még évekig finanszírozni a tanulmányaimat. Remélem, hosszú távon nekik is, nekem is megéri ez a váltás – mondja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Keresztféléves diplomaosztó a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán. Az új félévben a legnépszerűbbek a gazdálkodástudományi és a mérnöki szakok (Fotó: M. D.)
[/caption]Szabolcs példája is jól mutatja, hogy nem utolsó szempont a választásban, hogy melyik pályán milyen fizetésre lehet számítani. A gazdasági, pénzügyi területeken például már a pályakezdők is többszázezres fizetést vihetnek haza, befutott szakemberként, tízéves tapasztalattal pedig már havi félmillió forintot is kereshetnek.

A jogászokat sem fizetik rosszul, már ha sikerült szakvizsgát szerezniük, vagy egy jó helyre elhelyezkedniük: ekkor már a negyedmilliós havi bér sem az elérhetetlen álmok kategóriája. A villamos- és gépészmérnöki pálya is „jól fizet” már pályakezdőként is 150-250 ezer forint között keres egy mérnök, és az idő haladtával az összeg egyre nő. Ugyanez igaz az informatikai területre, bérük a jogászokéhoz hasonló, és ezen a pályán általában könnyen megy az elhelyezkedés. 

Nem csak a diplomához kötött végzettség adhat biztos megélhetést. Korszerűsítették a szakiskolai rendszert, átdolgozták a szakmai követelményeket, gyakorlatorientált lett a képzés. A megye szakmunkás igényeit jobban ismerő Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság állt föl, amely meghatározza a képzés irányait, arányait, valamint a hiányszakmákat, emellett útmutatásokat ad a szakiskolai ösztöndíjakkal kapcsolatban.

Vannak, akik több szakmát is megtanulnak egy adott területen belül – például a kőműves mellé az ács-állványozót, az asztalost, vagy a hidegburkolót, hogy nagyobb eséllyel induljanak a munkaerőpiacon. Az sem utolsó szempont, hogy a jó szakemberek iránt, legyen az szakma, vagy diploma, nem csak itthon, külföldön is nagy a kereslet.

A népszerűség most egybecseng az esélyekkel

A 2014 februári keresztféléves képzések felvételi eredményei alapján a legnépszerűbb egyetemi karok jelenleg az alábbiak: gazdálkodástudományi kar, gépészmérnöki kar, villamosmérnöki kar, vegyészmérnöki kar, pénzügyi- és számviteli kar, közgazdaság- és gazdaságtudományi kar, mezőgazdasági-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kar, informatikai kar, külkereskedelmi kar. Általános tapasztalat, hogy érdemes a fenti karok szakmakínálata közül választani, hiszen szinte biztos, hogy ezekkel a diplomákkal el lehet helyezkedni. Az informatikusok, a webfejlesztők, a pénzügy-számviteli szakemberek, a villamos- és gépészmérnökök, a több idegen nyelven magas szinten beszélők nem csak jelen pillanatban, de nagy valószínűséggel évek múltán is keresettek lesznek.

A hiányszakmákat is szívesen tanulják a fiatalok

Tolna megyében az alábbiak a hiányszakmák: asztalos, gépi forgácsoló, karosszéria lakatos, villanyszerelő, épület- és szerkezetlakatos, gazda, hegesztő, ipari gépész, kőműves és hidegburkoló, mezőgazdasági gépész, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló. Juhász Gábor, a Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Térségi Integrált Szakképző Központ (SZLTISZK) szekszárdi Székhely Intézményének vezetője elmondta, hogy a 2014/2015-ös tanévben négy hiányszakmában – asztalos, gépi forgácsoló, karosszéria lakatos és villanyszerelő – hirdettek képzést, és mindegyikre bőven van jelentkező. A megye szakképzői között meghatározó szerepet tölt be az SZLTISZK. Három városban, Szekszárdon, Bonyhádon és Tamásiban hét tagintézmény több mint 50 szakképesítést kínál az érdeklődő diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!