Közélet

2014.03.12. 11:30

Szüleik több évtizedes álma valósult meg

Címkék#Szekszárd

Szekszárdon eddig hatszázan tettek esküt, a város mindig szívesen látja azokat a külhoni magyarokat, akik állampolgárságért folyamodnak.

B. K.

– Szüleink évtizedes álma valósult meg ma azzal, hogy megkaptuk a magyar állampolgárságot – mondta Biszinger Katalin. A kárpátaljai asszony tizenhat éve él férjével Szekszárdon, hétfőn a Művészetek Házában tette le az állampolgársági esküt tizenöt, ma már új magyar állampolgárral együtt, egyikük nem mellesleg két gyermeke nevében is.

Biszinger Katalin arról is beszélt, hogy a legnagyobb nehézséget az anyanyelv megőrzése jelenti a határon túl élő magyarságnak. Szerencsére unokái ma már magyar iskolába járhatnak, és nem csak szüleik elmondásából ismerhetik a magyar zászlót. A Biszinger családból Katalin férje, fia és annak családja is megkapta a magyar állampolgárságot. Érdekesség, hogy Szecsődi József és Szecsődi Zsuzsanna visszahonosítottak. Mint azt az óbecsei asszony elmondta, 1941-ben született, 1945-ben vesztették el állampolgárságukat, most gyermekeik biztatására és persze belső késztetésre döntöttek ennek visszaszerzése mellett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ács Rezső alpolgármester gratulált a 18 új magyar állampolgárnak
[/caption]

Az ünnepségen Ács Rezső, a város alpolgármestere elmondta, az elmúlt években 500 ezer magyarnak sikerült visszaadni valamit abból, amit Trianon elvett. Hatszázan Szekszárdon tették le esküjüket, őket a város tiszteletbeli polgárainak tekinti, és mindig szívesen látja őket. Az alpolgármester szerint mára az is beigazolódott, hogy a kettős állampolgárság nem okoz feszültséget.

Az ünnepen rendhagyó módon a családtagok, barátok mellett a Garay János Gimnázium és a Nagyberegi Református Líceum diákjai is részt vettek. A kárpátaljai diákok a Határtalanul elnevezésű program okán vendégeskednek néhány napot nálunk, kirándulnak, és aktív közreműködői lesznek a Garay-napoknak is. Az eskütételen a középiskolások népdal énekléssel, verssel emelték az ünnep hangulatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!