Közélet

2014.03.31. 07:28

Újra népszerű a babakötvény

A kötvény infláció felett 3 százalékos adó-, járulék- és illetékmentes kamatot garantál a futamidő végéig. A 2006 előtt született gyerekeknek is nyitható Start-értékpapírszámla.

Budavári K.

Csecsemõk illusztráció

Fotó: Imre György

2013. december 2-től vásárolható a Babakötvény a Magyar Államkincstár (MÁK) állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain. Az elmúlt közel három hónapban 369 ügyfél nyitott start-értékpapír számlát a MÁK megyei igazgatóságán. Az állam által nyújtott életkezdési támogatás összege – ami jelenleg 42 500 Ft – a MÁK által vezetett Start letéti-számlán kerül automatikusan elhelyezésre a gyermek születését követően, tájékoztatott Ripka Péter referens. Az életkezdési támogatás összege nem egészíthető ki további befizetésekkel, illetve kamatozása megegyezik a mindenkori infláció mértékével. A szülőknek lehetőségük van azonban arra, hogy az összeget a MÁK állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain díjmentesen nyitható Start-értékpapírszámlára helyezzék át.

Újdonság, hogy 2013. december 2-től nem kell a szülőnek választani az aktuálisan forgalmazott állampapírok közül, hanem a Kincstár automatikusan kizárólag a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvénybe fekteti az áthelyezett összeget, illetve a korábban vásárolt állampapírok tőke és kamat összegét is, amely infláció felett 3 százalékos adó-, járulék- és illetékmentes kamatot garantál a futamidő végéig.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megalapozható az újszülött jövője a Babakötvénnyel (illusztráció)
[/caption]

A megnyitott számlára a szülők, törvényes képviselők és hozzátartozók, valamint a települések önkormányzatai – korlátlanul – fizethetnek be forint összegeket. A szülők, a törvényes képviselők és a hozzátartozók a 2006. január 1. előtt született gyermekek részére is nyithatnak – egyszeri, 25 ezer forint befizetése mellett – Start-értékpapírszámlát. Az igényléshez a személyi és adóazonosító jelet tartalmazó igazolvány szükséges, a 16. életévét betöltött gyermek által nyitott számlánál a szülő hozzájáruló nyilatkozata, illetve annak a szülőnek az egyetértő nyilatkozata, akinek a családi pótlékot folyósítják.

Sok a kedvezmény

A számlanyitás és -vezetés díjmentes, s bármekkora forint összeget be lehet fizetni a gyermek javára, amely készpénzben, átutalással, bankkártyás fizetéssel is megtehető bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálaton, valamint kiegészítő szerződés birtokában WebKincstáron keresztül. A magánszemélyi befizetések után évente az összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6000 forint további állami kamattámogatás jár. A gyermek 18. életévének betöltéséig, illetve a Babakötvény lejáratáig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!