Közélet

2014.04.25. 17:19

A jövőről szól ez a vizsga

Alig több mint egy hét múlva, május 5-én megkezdődnek a 2014. évi tavaszi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái. A megye 27 középiskolájában 2735 diák adhat számot tudásáról.

TEOL/Venter Marianna

Komoly próbatétel előtt állnak a középiskolák végzősei. Hamarosan vállukra kerül a ballagó tarisznya, és alig ér véget az ünnepélyes, egyszerre vidám és szomorú búcsú, máris kezdődik az érettségi, amelyen bizony nagyon sok múlik, tehát a legjobbat kell kihozniuk magukból. A tavaszi érettségi vizsgaidőszakban rendes-, pótló-, javító-, kiegészítő-, ismétlő- és előrehozott vizsga egyaránt szerepel.

A tanulók számára 12 szakközépiskolai- és 15 gimnáziumi képzésben szerveznek érettségit. Előrehozott vizsgát a diákok 15 százaléka tesz. Az előrehozott vizsgák segítségével a középiskolások tanulmányaik befejezése előtt nagyobb tapasztalatot szerezhetnek a felkészülésben és a számonkérésben, illetve csökkenthetik a kötelező érettségi vizsgák számát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Felkészítést tartottak az érettségi vizsgaelnökök számára. A képzést a megyei kormányhivatal oktatási főosztálya szervezte (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]A Tolna Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya végzi a 744 emelt szintű vizsga, ezen kívül a már érettségizettek számára a 11 középszintű vizsga megszervezését. A tavalyi évhez képest 8 százalékkal növekedett az emelt szintű vizsgák száma. Tolna megyében emelt szinten összesen 27-féle vizsgatárgyból kapnak feladatokat az érettségizők. A legtöbben angol nyelvből vizsgáznak, de a megyében ritka vizsgatárgynak számító társadalomismeretből, mezőgazdasági alapismeretekből, latin és spanyol nyelvből is lesz érettségiző. Középszinten az elektronikai alapismeretek, a gépészeti alapismeretek, az ének-zene, az evangélikus hittan, a katolikus hittan és a latin nyelv számítanak ritka vizsgatárgyaknak.

Az oktatási főosztály szervezésében a héten felkészítést tartottak a vizsgaelnökök számára. A programon több mint nyolcvan érettségi vizsgaelnök vett részt. A felkészítés során áttekintették a vizsgákkal kapcsolatos jogszabályi és szervezési feladatokat, kérdéseket.
Az érettségi – a maturálók többségének esetében – eredménye nagyon fontos, hiszen a továbbtanulási esélyei függenek tőle.

A felsőoktatási jelentkezést már beadták a diákok, de folyamatosan figyelniük kell az ezzel kapcsolatos esetleges további teendőkre is. Június 26-ig felszólíthatják őket hiánypótlásra, ha a személyazonosító adatokban, vagy a tanulói azonosításban hiány, illetve pontatlanság mutatkozik, vagy nem világos, milyen képzésre is jelentkezik. A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetése július 24-én várható. A felvételivel kapcsolatos jogorvoslat határideje az eredmény közlésétől számított tizenötödik nap.

A felsőoktatási pótfelvételi eljárást július végén hirdetik majd meg. Ebben az eljárásban csak azoknak a jelentkezése fogadható el, akik az általános felsőoktatási felvételi eljárásban nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek, de nem nyertek besorolást egyik felsőoktatási intézmény által meghirdetett, 2014. szeptemberben induló képzésre sem. A pótfelvételi eljárás során csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni.

Van kereslet a megfelelő végzettségű munkaerőre

A hazai tulajdonban lévő vállalkozások elsősorban tevékenységük szerint keresik a megfelelő végzettségű munkaerőt. Jelenleg az üzleti szolgáltatás terén dolgozó pénzügyi, gazdasági tevékenységet folytató szolgáltatók jelentik a legnagyobb felvevőpiacot a fiatalok számára. A programozók, számítógépes szakemberek iránti kereslet nem csökkent, a termelő ágazatokban a mérnöki diploma minden fajtája nyerő, és növekszik a nagykereskedelmi és turisztikai cégek diplomás munkaerő-piaci kereslete is. A legnépszerűbb végzettségek közé tartozik továbbra is az orvosi, a jogi és a közgazdasági diploma.

A vizsgák és a vizsgázók számának alakulása Tolnában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!