Közélet

2014.04.23. 17:30

Megváltozott az éjszakai ügyeleti rend Szekszárdon

Négynapos hosszú hétvége lesz a jövő héten. Időszerű tehát áttekinteni a megyeszékhelyen a gyógyszertári ügyelet működését, különös tekintettel az április óta érvényes, megváltozott rendre.

TEOL/Venter Marianna

Fotó:

Több jelzés is érkezett lapunkhoz, volt olvasó, aki zárva találta az ügyeletes patikát, illetve olyan is, aki nehezményezte, hogy éjszaka hiába csöngetett az ügyeletes gyógyszertár ajtaján. A probléma kettős természetű. Sokan nem tudják, hogy az ügyeletes patika munkanapokon, szombaton és pihenőnapon (vasárnap) csak este 8, illetve 7 órától fogadja a pácienseket.

Másrészt a megyeszékhelyen április 1-től megváltozott az éjszakai ügyelet rendszere, amiről még mindig sokan nem tudnak. Az ügyeletes patika azért fogadja csak este a pácienseket, mert a szekszárdi Tesco gyógyszertárban eddig az időpontig ki lehet váltani a receptet. Ez a gyógyszertár a hét minden napján nyitva van, csak akkor van zárva, amikor a hipermarket, azaz munkaszüneti napokon, az állami ünnepek alkalmával, a jövő héten például május elsején.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi ügyeleti rend megváltoztatását felmérés előzte meg. A tapasztalatok szerint 23 óra után ritkán érkezett páciens (Fotó: Mártonfai Dénes, képünk illusztráció)
[/caption]Aki este akarja kiváltani a gyógyszerét, annak az ügyeletes patikát kell felkeresnie. Hogy ez melyik, azt minden gyógyszertárnál kifüggesztik. A gyógyszertári ügyelet tehát ettől az időponttól kezdődik, de csak 23 óráig tart nyitva folyamatosan az ügyeletes patika, azaz eddig tartózkodik bent a patikus. Ezen időpont után készenlét van, azaz sürgős esetben az ügyeletes/készenlétes patika bejáratánál kihelyezett telefonszámot tárcsázhatja a páciens, és ezt követően 30 percen belül érkezik be a gyógyszerész, hogy kiadja a kért készítményt.

Különbséget kell tenni hétvégi és ünnepi ügyelet között. Általánosságban a hétvégi ügyelet este kezdődik, mivel a Tesco gyógyszertár hétvégén napközben nyitva van. Hétfőtől szombatig 20 órától, vasárnap 19 órától kezdődik az ügyelet, egységesen 23 óráig. Ünnepek idején (munkaszüneti napokon) a folyamatos gyógyszerellátás biztosításával napközben 23 óráig ügyelet van az adott héten ügyeletes patikában. 23 órától azonban mindig csak készenlét van másnap reggel az első gyógyszertár nyitásáig.

Ha a jövő heti hosszú hétvégét vesszük alapul, akkor tehát május 1-jén napközben 23 óráig az ügyeletes gyógyszertárban kaphatja meg a kért készítményt a páciens. Pénteken és szombaton a szombati nyitva tartási rend szerint működnek a patikák, ezt követően pedig szombaton 20 óráig, vasárnap 19 óráig a Tesco gyógyszertárban, ezt követően 23 óráig az ügyeletes/készenlétes patikában látják el a betegeket.

S ha éjszaka kell halaszthatatlan sürgősséggel kiváltani a receptet, akkor az ügyeletes/készenlétes patika betegforgalmi bejáratánál kifüggesztett telefonszámot kell hívni, ezt követően érkezik meg a patikus, 30 percen belül. Minden patikánál egységes tájékoztatás van kifüggesztve, abban egyértelműen megtalálható a pontos ügyeleti és készenléti rend.

Felmérték az igényeket a változtatás előtt
Az új ügyeleti rend bevezetése előtt alapos felmérést végeztünk, és ennek eredménye alapján engedélyezte a megyei tisztifőgyógyszerész, mondta dr. Gellér Gabriella, a Magyar Gyógyszerész Kamara Tolna megyei elnöke. A tapasztalatok azt mutatták, hogy 23 óra után nincs igazából sürgős gyógyszer igény. A gyógyszertári ügyelettel kapcsolatban meg kell említeni azt is, hogy sem az önkormányzat, sem az OEP nem támogatja, a gyógyszerészek finanszírozzák. Éves költsége pedig tízmillió forintos nagyságrendű – főként mert csak gyógyszerész láthatja el – ha a bérköltséget és rezsiköltségeket számítjuk.

Nem mindig azért jöttek, amiért kellett volna
A gyógyszertárak tapasztalatai alapján az éjszakai ügyelet alatt nagyon sokszor nem sürgősségi gyógyszerekért csöngették fel az ügyeletes patikust. Jöttek gyerektápszerért, terhességi tesztért, esemény utáni tablettáért, emésztés serkentőért. Nem egyszer előfordult az is, hogy egy csokor recepttel érkezett valaki, mondván, nincs kedve napközben sorban állni, úgyhogy most váltaná ki a család összes tagjának felírt orvosságot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ritkán csöngetnek be éjszaka láz- és fájdalomcsillapítóért, ezekből általában mindenki tart otthon, illetve máshol is, például benzinkúton is beszerezhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!