Közélet

2014.07.17. 17:50

Tősgyökeres szekszárdi a megye új kormánymegbízottja

Július elsejétől dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott irányítja a Tolna Megyei Kormányhivatalt. A jogász végzettségű szakember rövid gondolkodás után vállalta el a feladatot.

Mauthner Ilona

Fotó:

Tősgyökeres szekszárdi dr. Horváth Kálmán, nagyapja, édesapja is itt született, ebben a városban élték le az életüket. Kis szőlőjük is volt, ahogy az egy tüke szekszárdinak illik, ez a hagyomány azonban pár éve megszakadt, a régi ültetvényt azzal a céllal vágták ki, hogy újat telepítenek rá, de a munka valahogyan elmaradt.

– Szekszárdon nagyon sok jó borász és sok jó bor van, talán emiatt is gondoltam úgy, nem erőlködöm azzal, amit más nálam sokkal jobban csinál, mondta Horváth Kálmán. Mindig van otthon finom szekszárdi bor, így ha valaki jön hozzám, van mivel megkínálni.

A „szekszárdiságnak” sok más előnye is van, szinte mindenki ismeri a másikat, legalább látásból. Ami viszont felelőséggel is jár, éppen emiatt. Az új kormánymegbízott annak idején a Garay gimnáziumba járt, ott érettségizett, az első barátságok, az első szerelmek is ott érintették meg. Ezt követően is hű maradt a városhoz, ahogy ő fogalmazott, csak akkor nem volt Szekszárdon – katonaság, majd egyetemi évek –, amikor muszáj volt.

– A családom szerint gyerekként humán beállítottságú voltam, nagyon szerettem az irodalmat, a történelmet, sokat olvastam. Így a továbbtanulásnál a jogi pályát jelöltem meg. Első körben bíró szerettem volna lenni. Kisgyerek koromban egy közlekedési balesetnél tanúként hívtak be egy tárgyalásra, az eset nagy hatással volt rám. Végül az ügyvéd mellett döntöttem. Így utólag úgy gondolom, jó döntés volt – mondta dr. Horváth Kálmán, aki hozzátette, kisvárosi ügyvédként sokféle feladat megtalálta. Bontóperek, büntető ügyek, gazdasági ügyekhez kapcsolódó szerződések, civil szervezeteknek tanácsadás, sorolta a közel múlt eseményeit. Voltak jogi értelemben érdekes ügyek is, illetve több olyan, amely emberileg is mélyen megérintette, mondta a kormánymegbízott. Hívő katolikusként azonban nehéz volt elfogadni az emberöléshez vezető tragédiákat, mert mindig kellene, hogy legyen más út, tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Horváth Kálmán július 1-től az új kormánymegbízott Tolna megyében (fotó: Mártonfai)
[/caption]

Arra a kérdésre, hogy a politika „mikor hálózta be”, Horváth Kálmán elmondta, a 2002-es országgyűlési választások első fordulója után számára olyan eredmény született, amely őt is és a barátai egy részét szinte „mellbe ütötte”. Akkor döntötték el, hogy nemcsak keseregnek, hanem megkérdezték, mit és hol segíthetnek. Ekkor kezdték el az országban a polgári köröket szervezni, melyben már tevékenyen részt vett Horváth Kálmán is. Évek teltek el így, majd megkérdezték tőle, vállalna-e az önkormányzati választásokon képviselői jelölést, úgy gondolta megpróbálja, ez két ciklusban is sikerült. Most pedig egy újabb kihívás előtt áll, hiszen elvállalta a kormánymegbízotti feladatot.

– Nagyra értékelem elődöm, Tóth Ferenc szervezőmunkáját, minden dicséretet megérdemel, ahogy megoldotta a kormányhivatal átszervezését, a járási hivatalok, kormányablakok kialakítását. A napokban állományülésen találkoztam a kormányhivatal munkatársaival, ahol elmondtam, akkor él az ember teljes életet, ha az, amit csinál, ami a munkája, azt képességeihez mérten a legjobban végzi, és érzelmileg sem tartja magát távol tőle, vagyis szereti a hivatását. A közigazgatás egy szolgáltatás, amit az érintett igazgatóságoknak, kormányablakokban dolgozóknak az emberek maximális megelégedettségére kell elvégezniük. Emellett ragaszkodom a törvényesség maximális betartásához. A cél az, hogy a megkezdett munkát a kormányhivatalban folytatjuk, Tolna megyében két nagyobb állami beruházás is elkezdődik, az egyik a gázvezeték építését érinti, a másik az atomerőmű bővítését.

Névjegy

Dr. Horváth Kálmán Szekszárdon született, végzettsége ügyvéd, 56 éves, nős, 5 gyermek boldog édesapja. A legidősebb fia 34 éves, a legkisebb gyermeke, egy kislány, 5 éves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!