Közélet

2014.09.07. 18:17

Futótűzként terjed Pakson a futóőrület

Az első Atomfutás óta futótűzként terjed Pakson a futóőrület. Idén, a harmadik versenyen 1236 versenyző vágott neki különböző távoknak.

Vida Tünde

Fotó: MOLNAR GYULA

Becslések szerint nyolcezren fordultak meg az idei Atomfutáson, illetve Kenyér-, hal- és borünnepen. A hagyományos kulturális program társítása a futófesztiválnak bevált, mindkét programot szívükbe zárták a paksiak, sőt az Atomfutás országos rangot, határokon túli hírnevet is szerzett magának.
A kétnapos rendezvényt fáklyás felvonulás vezette be. Pénteken este a Sárgödör tér megannyi pincéje kitárta a kapuit. Némelyiknél erre már csak azért is szükség volt, mert a sok vendég e nélkül be sem fért volna. A színpadi programok mellett gasztronómiai élvezetekben merülhettek el a látogatók. A Reform Főzőklub és a Konzervgyári Nyugdíjasklub szorgos tagjai órákon át serénykedtek a sátrakban. A főzőklub paksi pampuskát kínált fantáziadús mártásokkal, a konzervgyári nyugdíjasok pedig százszámra sütötték a palacsintát. Az ételeket egyebek mellett fröccsel is leöblíthették az önkormányzat fröccssátrában. Ehhez csupán egy totót kellett kitölteni, aki tudta, hogy hány deci bor és szóda kell egy kis, nagy vagy éppen Puskás fröccshöz, kaphatott egyet az említett itókákból. Aki nem tudta, az meg némi kis segítséget, aztán fröccsöt kapott. Idén többek között a Bartina táncegyüttes, illetve Ferenczi György és a Rackajam szórakoztatta a közönséget.

A harmadízben meghirdetett Atomfutás reggelén igazi futóidő köszöntött a városra. Az ASE sportcsarnok mellett felállított versenyközpontba özönlöttek a sportolni vágyók. Összesen 1236-an indultak el a különféle távokon a 600 méterestől az 50 kilométeresig. Nagyon népszerű volt a háromnegyed maraton, azaz a 31 kilométeres táv és a hét kilométer hosszú, számos akadállyal tűzdelt Brutál Atom. Rengeteg helybeli futott, sokaknál az egész család. Dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, az erőmű kommunikációs igazgatója családjában ez már természetes, de – mint mondta – ő maga is azt tapasztalja, hogy egyre többen rákaptak a futás ízére, akadnak olyan famíliák, ahol az unokáktól a nagyszülőkig mindenki futni kezdett. Ez a program olyan, ami mellé egyértelmű, hogy az erőmű is mellé áll. – Annak, hogy sokan sportolnak, az erőmű, mint munkaadó is hasznát látja, hiszen egészségesebbek, terhelhetőbbek, kevesebbet hiányoznak, fejtette ki.

Kiss-Prantner Krisztina az első ízben rendezett 50 kilométeres OB női győztese még másnap is boldogan mesélt arról, hogy micsoda fantasztikus élmény volt számára. Pedig nagyon kemény hetek állnak mögötte. Augusztusban 400 kilométert, azaz nagyjából 400 órát futott. Azt mondta, nagyon jó edzőpartnerekre talált az Atomcsigákban, Scheffer István, az Atomfutás főszervezője edzőprogrammal segítette. A családja pedig nagyon féltette, de támogatta őt ebben a rendkívüli vállalásban. Férje, nagyobbik fia és lánya indultak az Atomfutáson, középső gyermekük, Krisztián a szervezésben segített és ő volt az, aki a győzelemért járó érmet édesanyja nyakába akasztotta.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kenyér-, hal- és borünnep is volt hétvégén Pakson (A szerő felvételei)
[/caption]

A futóprogramok mellett első ízben rendeztek női életmódváltó és fittness napot, ahol órákon át százak mozogtak. Az esti koncertekre – a Beatrice és a Kozmix lépett fel – ezrekre duzzadt a közönség létszáma.

A különféle távok győztesei a III. Atomfutáson:
3 km felnőtt férfi Pelle Balázs (Budapest), nő Skuczi Orsolya (Paks-12 éves), fiú Rodenbücher Tibor (Németkér), lány Szabó Laura Kecskemét.
7 km férfi Bors András (Paks), nő Tóth Dominika (Budapest)
14 km férfi Kiss Gábor (Bölcske), aki mögött testvére Kiss Péter futott be, nő Csatári Mónika Melitta Szekszárd.
24 km Férfi Kovács Krisztián (Szekszárd), Oszvald Ágnes (Paks).
31 km-en 238 férfi és 97 nő indult. A férfiaknál Czencz Péter (Szekszárd) nyert, a nőknél Balázs Eliza (Budapest). A legidősebb induló a szintén budapesti, 71 éves Szebeni Endre volt.
50 km-es OB-n és nyílt bajnokság férfi Zsigmond Előd (Szekszárd) ért be elsőként, a nőknél Kiss-Prantner Kriszta (Paks).
A Brutálatom abszolút paksi versenyszámnak bizonyult, férfiaknál és nőknél is helybeli győzelem született. Az előbbit a 17 esztendős Koleszár Zoltán nyerte, a nőkét Kiszli Vanda. Több neves sportolót is lehetett látni a futók között. dr. Kovács Antal a 8. Jan Pavlik a 14. helyen futott be. Az eredményeket az Evochip Timing Team rögzítette, honlapjukon a váltók eredményei is olvashatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!