Közélet

2014.09.16. 16:24

Kezdődnek a szüreti napok

Akkor szüret! Sőt: szüreti napok. Idén új helyszínekkel is bővül a szekszárdi szüreti napok programja.

TEOL/Gy.M.

Horváth István, a város polgármestere kedden Ács Rezső alpolgármester és Halmai-Nagy Róbert, a Babits kulturális központ igazgatójának társaságában tájékoztatta az újságírókat a borvidék, a szőlészek-borászok, a helyiek évenkénti ünnepéről. Szeptember 18. és 21. között tartják, a megnyitó 19-én, délután 5 órakor lesz a megújult Béla király téren, ott lesz az események központja is, s ott mutatják be Szekszárd város borát. A rendezvény fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Idén a Vármegyeháza udvara és kertje, valamint a Garay Élménypince is helyszíne lesz az eseményeknek, a lehető legjobban ki szeretnék használni a közösségi tereket.

A szekszárdi szüreti napokon a borudvarban 39 borászat és két pálinkaház állítja ki, kínálja a termékeit. Sok együttműködő partnert nyertek meg az ügynek, a fő támogató a Paksi Atomerőmű Zrt. Nekik köszönhetően a városnak, az adófizetőknek egyetlen fillérjébe sem kerül a rendezvény, a húszmillió körüli költségvetés kétharmada szponzori bevételekből jön össze, a többi a rendezvényhez köthető saját bevétel.

A szokásos felvonulás szombaton 15 órakor indul a Béla király térről, végighalad a Bezerédj utcán, a Széchenyi utcán át a volt Skála áruházig.
Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója a rengeteg program közül kiemelte a Balkan Fanatiknak a Vármegyeháza udvarában szombaton este nyolckor kezdődő koncertjét. Ez belépődíjas, akár csak a Babits kulturális központban csütörtökön a Hegedűs a háztetőn című előadás. Erre már elkeltek a jegyek.

A szüreti fesztivál idején számos útlezárásra kell számítani. A Szent István teret a múzeum saroktól a gimnáziumig, illetve a megyei önkormányzat épületétől a Csokonai utca kereszteződésig már csütörtök 23 órától lezárják, egészen hétfő 5 óráig. A zeneiskola és az OTP-sarok közti szakaszon lesz a kirakodóvásár, ide már szerda reggel 6 órától nem lehet behajtani, egészen hétfő reggelig. A borudvar és az ízek utcája a Béla király téren, illetve a bíróság előtt kap helyet, ezt már kedd reggeltől elzárták a forgalom elől, és csak hétfőn éjfél körül nyitják meg.

Ugyanez igaz a polgármesteri hivatal előtti parkolókra. A kirakodóvásár miatt a Bezérdj utca is le lesz zárva csütörtökön 16 órától egészen hétfő 10 óráig a volt Relax wellnessig. A Korzó áruház mögötti parkoló szerdán 12 órától a vidámparknak ad helyet, és hétfőn délben nyitják meg a forgalom számára. A fesztivál idején a helyijáratok menetrendje is változik, erről érdemes tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!