Közélet

2014.11.09. 21:27

Ács Rezső Szekszárd polgármestere

A még nem hivatalos végeredmény szerint Ács Rezső, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje nyert a vasárnapi, megismételt választáson Szekszárdon 5469 szavazattal legnagyobb kihívója, az LMP és a baloldal által támogatott dr. Hadházy Ákossal (4892) szemben.

TEOL

Fotó:

A Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében négy szavazókörben – 27, 28, 29, 30 – kellett megismételni a választást a megyeszékhelyen. Az október 12-i voksoláshoz képest november 9-én többen adták le voksukat; a választásra jogosult 2883 emberből 1218 ment el szavazni (42,27%).

A képviselőválasztást tekintve a 7. egyéni választókerületben dr. Máté István, a Fidesz-KDNP és Ilosfai Gábor, az MSZP-PM-EGYÜTT-DK jelöltje vívott nagy csatát, ebben végül előbbi nyert. A 8-asban pedig Máté Péter Sándor (Fidesz-KDNP), valamint az MSZP-PM-EGYÜTT-DK színeiben induló Zaják Rita Andrea. Itt utóbbi kapott több voksot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. A megismételt választás után is ő maradt a megyeszékhely első embere (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]– Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, képviselőjelölt társaimmal együtt sokat dolgoztunk az elmúlt hetekben is – mondta Ács Rezső, aki megnyerte a polgármester-választást. – Először is köszönöm mindenkinek, aki elment szavazni, mert ez már a negyedik választás volt idén nekik. Bízom abban, hogy ezzel a kampányidőszak lezárult, és hétfőtől kezdhetjük a munkát, mert sok teendő áll a leendő közgyűlés és a bizottságok előtt. Természetesen számítok minden képviselő munkájára, aki a városért kíván tenni, és abban is, hogy Szekszárdot azon a fejlődési pályán tudjuk tartani, amelyen az elmúlt 8 évben haladt.

„A jó harcot megharcoltam, a pályát végig futottam, hitemet megtartottam...” Pál apostol leveléből idézve kezdte összegzését dr. Hadházy Ákos. Mint mondta, vegyesek az érzései. Egyrészt azért, mert megfogalmazása szerint egyenlőtlen körülmények között zajlott le a választás, ezért arra az elhatározásra is juthatna, hogy elég volt. – De ha a gyermekeimre gondolok, akkor megerősödik bennem a folytatás és a küzdelem egy boldogabb, tisztességesebb Magyarországért – tette hozzá.

A napi események közé tartozik, hogy Kurtyán Ferenc, az MSZP szekszárdi elnöke a választás tisztaságának megóvása, valamint a választási alapelvek megsértése miatt nyújtott be kifogást a Helyi Választási Bizottsághoz, amely annak részben helyt adott. Megállapították, hogy Ács Rezső a megismételt választás tekintetében használt szórólapjában foglalt tartalommal megsértette a Ve. 2. § (1) bekezdés a, és e, pontjában foglalt, a választás tisztaságának megóvása alapelvét, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

A bizottság továbbá megállapította, hogy Ács Rezső, dr. Máté István és Máté Péter Sándor a november 6-án tartott sajtótájékoztatójukon elhangzottakkal ugyanezeket az alapelveket sértették meg. A választási bizottság a Ve. 218. § (2) bekezdésének b, pontja alapján eltiltotta a jogsértőket a további jogszabálysértéstől. A kifogást a fentieken túlmenően pedig elutasította – tudtuk meg dr. Kajos Nikolettől, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetőjétől.

TEOL Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. A megismételt választás után is ő maradt a megyeszékhely első embere (Fotó: Makovics Kornél) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!