Közélet

2014.11.05. 17:40

Jó módszerek a tudatos takarékoskodáshoz

Havonta több ezer forintot takaríthat meg egy-egy háztartás az odafigyeléssel, az átgondolt vásárlással, az újrahasznosítással és a drága termékek olcsóval való helyettesítésével.

Venter Marianna

Van, akit az anyagi helyzet, van, akit az otthoni példa, és van, akit a környezettudatos magatartás késztet a takarékoskodásra.
Erika és családja Tamásiban él. A nevet megváltoztattuk, mind mondja, nem szeretné, ha anyagi helyzetük miatt szóbeszéd tárgyát képeznék. A család öttagú, két kiskorú gyermekük van, és velük él Erika anyósa is. A mama egyébként kész főnyeremény, mert egy csomó takarékossági trükköt tőle lesett el. Ő is és a férje is minimálbért keres, és már csak az egyik gyerek után jár a családi pótlék. Az anyós sajnos nagyon kevés nyugdíjat kap, alig harmincezer forintot, de ezt is odaadja a családnak.

– Nagyon sokat meg lehet fogni a konyhapénzen – mondja Erika. – A maradék pörköltből másnap gulyásleves lesz, a paprikás krumpliból krumplis tészta, a rizsből töltött káposzta, a sültből húsos krém, és még sorolhatnám. A család más területeken is igyekszik takarékoskodni. Például mindig előre összeírt lista alapján vásárolnak, és a hónap elején – fizetés után – nagybevásárlást tartanak. Így csak egyszer kell az autót erre használni. Megveszik a lisztet, cukrot, tésztát, egyebet. Emellett amit csak lehet, maguk termelnek meg, lekvárt főznek, lefagyasztják, ami a kertben megterem. Meg van szabva a heti kosztpénz, ha sikerül megspórolni belőle valamennyit, azt Erika a születésnapokra, karácsonyi ajándékra teszi félre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A házilag készített lekvár a család kedvence. Nem csak gazdaságosabb, mint a bolti, hanem általában finomabb is (illusztráció)
[/caption]

A szekszárdi Barsi Edina a takarékosságot a környezettudatossággal kapcsolja össze. Mint mondja, gyakran vásárol second hand, vagy ahogy a köznyelv nevezi, bálás ruhát. Egyrészt azért, mert biztosan nem jön szembe vele az utcán az a modell, és számára ez lényeges szempont. Másrészt azzal, hogy nem új ruhát visel, kevésbé terheli a környezetet, hiszen a ruhájához nem kell az iparnak szövetet, gombot, cipzárat és egyebet előállítania a környezet terhelésével. S végül nem utolsó szempont a spórolás sem, hiszen a több tízezer forintos márkás terméket egy-két ezer forintért kapja meg.

A tolnai Tamás Valéria nyugdíjas, és mint elárulta, igen jól tudja hasznosítani a gyermekkorában – negyvenes-ötvenes évek – tanult praktikákat. Például ha a szappan már túl kicsi, a darabokat egy párját vesztett fehér zokniba teszi, és a zokni szárát csomóra kötve remek „vegyes szappant” állít elő. A takarításhoz ecetet és szódabikarbónát, a gépi mosáshoz szappant, trisót, mosószódát használ. Egy liter ecet 170 forint, a trisóból fél kiló alig 350, a szódabikarbónából és a mosószódából négy-öt kiló 1200 és 2000 forint között mozog, és kis túlzással évekig elég. Még nem számolta ki, de biztos benne, hogy egy év alatt tízezreket takarít meg ilyen módon.

Sokat lehet spórolni az energiával

A hőmérséklet 1 °C-os csökkentése akár 6 százalékkal is csökkentheti a fűtésszámlát. Ha éjszaka alacsonyabb hőmérsékletre állítják be a fűtést, 7-15 százalékot lehet spórolni. A hűtőgép ajánlott belső hőmérséklete 1-4 °C, a mélyhűtőé pedig -18 °C. Ha ennél alacsonyabb hőmérsékletre állítják, az étel nem marad hosszabban friss, de fokonként körülbelül 5 százalékkal nő az energiafogyasztás. Kevesen tudják, hogy a fagyasztó kevesebb energiát fogyaszt, ha tele van, mert így könnyebben hidegen tartható, mint üresen. Ha nem telik meg, kerüljön bele vízzel töltött műanyag palack vagy akár újságpapír.

A jól megválasztott sebesség a gazdaságos

A gazdaságos autózáshoz tudatos vezetés és megfelelő műszaki állapotú autó kell, és a helyes sebességgel is lehet spórolni. Egy átlagos autó 5-ös fokozatban 90-110 km/h sebesség mellett fogyaszt a legideálisabban. Száztízzel a legtöbb személygépkocsi 5,5-7,5 litert eszik, és 100 kilométert autópályán 54 perc alatt tesz meg. Figyelemre méltó adat, hogy ha harminccal többel, tehát 140-nel száguld az autós, a fogyasztás 10-14 literre emelkedik, a menetidő viszont csak 12 perccel lesz rövidebb. Tehát a sztrádán vágtatni sem idő, sem üzemanyag, sem pedig biztonság szempontjából nem éri meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!