Közélet

2014.11.29. 16:17

Nemet mondtak a lakásotthonokra

– Amennyiben lehetőség van rá, keressenek más megoldást a tolnai lakásotthonok létesítése helyett – ezt indítványozza a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna megyei kirendeltségének a tolnai képviselő-testület, csütörtöki ülésen elfogadott határozatában.

TEOL

Mint arról korábban többször írtunk, a Tolnán EU-s pályázati támogatással tervezett két lakásotthon létesítése ellen sok száz aláírás gyűlt össze a település lakosságának részéről. Az ellenzők szerint az állami gondozott gyerekek deviáns viselkedésükkel megzavarnák a környék nyugalmát és biztonságát. A közelmúltban a témában rendezett közmeghallgatáson mintegy kétszázan vettek részt, a többség egyértelművé tette, hogy elutasítja ezeket a városba tervezett intézményeket. Többen is jelezték, hogy készek a végsőkig elmenni, ha kell, élő láncot alkotva tiltakoznak a lakásotthonok ellen.

A lakásotthonok létesítése egyébként még nem lefutott, ahhoz a pályázati támogatási szerződés módosításának szentesítésére van szükség, illetve arra, hogy a nemzeti vagyonkezelő jóváhagyja a lakásotthonok kialakításához szükséges családi házak megvásárlását. A működési engedélyeket a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatala adja ki. A tolnai önkormányzatnak tehát ebben a kérdésben nincs döntési jogosultsága.

A helyi képviselők ezzel együtt úgy ítélték meg, hogy – elsősorban az érintett gyerekek védelme érdekében – célszerű lenne megfontolnia a gyermekvédelmi főigazgatóságnak, hogy a lakásotthonok tolnai elhelyezése helyett nem volna-e szerencsésebb más megoldást keresni. A tegnap elfogadott önkormányzati határozatot azonban nem kötelező figyelembe vennie az ebben a kérdésben illetékes szerveknek. A tolnai testület döntése tehát nem feltétlenül eredményezi azt, hogy nem lesznek lakásotthonok a városban.

A tegnapi ülésen számos más téma is szerepelt. Egyebek mellett döntöttek arról, hogy az önkormányzat kommunális cége, a Thelena Kft. ügyvezetőjévé jövő év január elsejétől határozatlan időre nevezik ki Klein Antalt, a társaság eddigi vezetőjét. Appelshoffer Ágnes polgármester napirend előtt köszöntötte a Mözsi Bartók Béla Női Kar elnökét és karnagyát, Rikker Józsefnét és Schmidt Zoltánnét, abból az alkalomból, hogy a kórus a közelmúltban lezajlott Praga Cantat Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon bronz minősítést szerzett.

TEOL -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!