Közélet

2014.12.04. 19:32

Kész az új mentőállomás

Jövő év februárjában válhat teljesen üzemképessé az új bátaszéki mentőállomás. Szolgálatba állása hozzájárul a hatékonyság növeléséhez, hiszen 31 település tartozik majd az ellátási területéhez.

Hanol E.

Fotó:

Befejeződött az új bátaszéki mentőállomás építése, a műszaki átadás-átvétel a múlt héten kezdődött el, így az új dolgozók felvétele után – várhatóan 2015 februárjában – teljesen üzemképessé válik a létesítmény – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója. A beruházás az OMSZ „Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés” című projektjének része, amely az ország 18 megyéjében 22 új állomás megépítését, 60 meglévő felújítását foglalja magában 178 „B” és „C” típusú mentőgépkocsi, illetve eset- és rohamkocsi megvásárlása mellett. Továbbá folyamatban van 22 mentőorvosi kocsi, valamint jelentős értékű orvostechnikai és oktatási eszköz beszerzése.

A bátaszéki állomás az elsők között készült el, a két új „B” típusú – egy 12 órás és egy 24 órás szolgálati idejű – mentőgépkocsi pedig már ideiglenes szolgálatot teljesít a kijelölt településeken. Bátaszék ellátási területéhez összesen 31 helység, vagyis több mint 50 ezer ember fog tartozni. A hálózatbővítés egyben azt is jelenti, hogy Baja és Bácsalmás mentőállomásai tehermentesülnek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az új bátaszéki mentőállomás a Bonyhádi utcában épült fel, közel fekszik az 56-os úthoz és az M6-oshoz is (Fotó: Mártonfai D.)
[/caption]

Arra a kérdésre, hogy a bátaszéki mentőállomás szolgálatba állása után lesz-e Tolna megyének olyan része, ahol nem biztosított a 15 percen belüli segítségnyújtás, Győrfi Pál azt válaszolta, hogy a helyszínre érkezésre vonatkozóan nincs „normaidő” vagy nemzetközi követelmény. Az elvárás az, hogy a lehető legkorábban érjen ki a segítség. Hozzátette, hogy az Országos Mentőszolgálat már évtizedek óta használ hatékonyságának mérésére egy saját maga által választott vonatkoztatási rendszert, amelynek alapja a 15 percen belüli helyszínre érkezés aránya. Ez az arány évek óta 77-78 százalék – emelte ki az igazgató, s mint mondta, mentésfejlesztési projektjeiknek éppen a gyorsabb segítségnyújtás a legfontosabb célja, vagyis a fejlett nyugat-európai országok 90 százalék fölötti 15 percen belüli helyszínre érkezéses teljesítményének az elérése. Ehhez a bátaszéki mentőállomás jelentős mértékben hozzájárul. Győrfi Pál hozzátette: a gyors segítségnyújtást elősegítő pozitív tényező az is, hogy a megyében az orvosi ügyelet irányítását is az Országos Mentőszolgálat látja el.

Megyénkben jelenleg Bonyhádon, Dombóváron, Dunaföldváron, Hőgyészen, Pakson, Simontornyán, Szekszárdon és Tamásiban működik mentőállomás. Az országos fejlesztés 10,94 milliárd forintos keretösszegből valósul meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!