Közélet

2014.12.17. 16:56

Nem méterre, formára árazzák idén a karácsonyfát

A kereskedők az idén csak Luca nap után kezdték meg árusítani a fenyőket, melyek árai szinte évek óta változatlanok. Igaz az is, hogy a méterár ma már nem igazán jellemző, inkább darabra mérik a fákat. A forma határozza meg, hogy az árus mennyit kér érte. A kereskedők azt mondják, évről évre egyre kevesebbet adnak el.

TEOL/Mauthner Ilona

Nekünk még mindig a legmenőbb a lucfenyő, jó az illata, és olcsóbb, mint a többi. Igaz ugyan, hogy a levelek hamar lehullanak, de valamit valamiért – mondta egy középkorú férfi, aki a kislányával válogatott Szekszárdon a fenyőfák között.

Magyarországon évente másfél-kétmillió család állít az ünnepekre karácsonyfát, bár egyre többen vannak, akik műfenyőt diszítenek fel. – Az eddigi évek kiköltekező vásárlói helyett idén sokkal spórolósabb vevőkre lehet számítani – mondta a Zala megyei kisfaluból érkezett árus. Hozzátette, sok helyen kérnek csupán egy-egy ágat a vásárlók, főleg idősebbek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A fák többsége Zalából érkezik, de Szekszárdon is van őstermelő, így Jantner Ferenc is, aki nevel karácsonyra szánt fenyőt (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]A gallyakhoz, ágakhoz sok esetben ingyen, esetleg néhány száz forintért hozzá lehet jutni. És akiknek telik teljes fára, azok is inkább a kisebb méretűeket keresik. A „mennyi a métere” kérdést pedig szinte el lehet felejteni, az árusok többsége ugyanis darabra árazza a fákat, és ilyenkor a fajtán túl nem is annyira a méret, hanem inkább a forma határozza meg, hogy mennyit kérnek el a fenyőért.

A fenyőfa árak jellemzően évek óta alig változnak, emelni nem mernek a termelők, már annak is örülnek, ha el tudják adni, amit november végén kivágtak. Sokan maguk állnak ki, sokan pedig kereskedőkön keresztül bevásárlóközpontok, forgalmasabb útelágazók közelében, vagy a piacokon értékesítik a fákat. Az itthoni – jellemzően Észak- és Nyugat-Magyarországról származó – és az import fenyő is túlnyomórészt útdíjköteles utakon jut el a vásárlókhoz.

Az ezüstfenyő ára várhatóan méterenként 3,5-4 ezer forint, a nordmanné pedig 5-6 ezer forint körül alakul, a legolcsóbb továbbra is a lucfenyő, 2 ezer forint körül. A faiskolai földlabdás fák ára sem változik: a legfeljebb egyméteres ezüstfenyő 5 ezer, a luc 2,5-3 ezer, míg a nordmann fenyő 7 ezer forint körül alakul. Ezek azonban csak irányárak, alkudni érdemes minden esetben.

A kereskedők többsége úgy próbálja elkerülni az általános áremelést, hogy az árukészlet mintegy 10 százalékát adó magas és szép formájú fenyők egyedi árából gazdálkodja ki a költségnövekedést.

A fenyőárusok mindenesetre bizakodóak: aki tavaly vett fát, az idén is fog, és az ünnepen nem spórolnak a magyarok, hangzott el több helyen. A bizakodást egyelőre nem az eddigi eladások táplálják, hanem az, hogy a szezon csak most kezdődött el.

A luc illatos és szép, az ezüstfenyő szúrós, a nordmann drága

Fát vásárolni fényes nappal célszerű, mondta egy általunk megkérdezett kertészmérnök. Ajánlott megrázni az ágait, ha nagyon sok tűlevél hullik le, akkor már régebben vágták ki a növényt. Van, aki otthon a megvásárolt fenyőt egy vödör vízbe állítja, így megszívja magát nedvességgel a fa, és sokkal tovább eltartható. Az enyhe idő miatt idén amúgy is hamarabb hullajthatják le a levelüket a fenyők. Akinek nincs nagyon meleg a lakásában, vehet lucfenyőt, de csak olyan helyről, ahol biztosan december elején vágták ki a fát, nem pedig november közepén.

Az ezüstfenyő igen szép, de nehéz díszíteni, mert nagyon szúrós. A Nordmann a fenyőfák királynője, nem hullik, nincs illata, nagyon szépen lehet díszíteni, nem szúr, és sok méretben is kapható, simán kibírja akár vízkeresztig is, persze drágább a többinél.

Vásárlás után a fát érdemes a szabadban (például erkélyen) tartani. Hagyható a leszorító hálóban is, így kisebb helyen is elfér, egy nappal a felállítása előtt viszont le kell szedni róla, hogy szépen álljanak az ágak.

Az ezüstfenyő igen szép, de nehéz díszíteni, mert nagyon szúrós. A Nordmann a fenyőfák királynője, nem hullik, nincs illata, nagyon szépen lehet díszíteni, nem szúr, és sok méretben is kapható, simán kibírja akár vízkeresztig is, persze drágább a többinél.

Vásárlás után a fát érdemes a szabadban (például erkélyen) tartani. Hagyható a leszorító hálóban is, így kisebb helyen is elfér, egy nappal a felállítása előtt viszont le kell szedni róla, hogy szépen álljanak az ágak.

A fák többsége Zalából érkezik, de Szekszárdon is van őstermelő, így Jantner Ferenc is, aki nevel karácsonyra szánt fenyőt (Fotó: Gottvald Károly) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!