Közélet

2015.08.28. 19:13

Családi nappal zárják a nyarat a repülőtéren

Címkék#Őcsény

A repülőtér tulajdonviszonyainak rendezése volt az őcsényi önkormányzat legnagyobb feladata idén. A terület most már a településé.

Budavári Kata

Őcsényben van az ország egyik közismert füves repülőtere, sok évtized óta repülőnapok, versenyek és más rendezvények helyszíne. Hosszú pereskedés után a repülőtér 163 hektáros területe az önkormányzaté lett, akár csak a főépület és a hangár, a település továbbá megvásárolt 11 faházat is. Ezekkel együtt Őcsény 80 kiadható szálláshellyel rendelkezik, ennek pedig nagy jelentősége lehet a paksi atomerőmű bővítésekor, illetve, ha vendégeket kell elszállásolni egy-egy rendezvény apropóján. Nagyobb eseményből pedig kijutott idén a községnek, hiszen idén Őcsény szervezte a Sárközi Lakodalmat, és itt zajlott a vitorlázórepülők Európa-bajnoksága. Az Őcsényi Repülőklub Sportegyesület volt a rendező, az infrastruktúrát azonban az önkormányzat biztosította. Ugyancsak a repülőtérhez kapcsolódó esemény volt a repülőnap, melyet húsz év után először láthatott a közönség, de tíz év szünet után októberben hőlégballon-találkozó is lesz. Most szombaton pedig a Nyárzáró Családi Nap helyszínéül szolgál a reptér.

A rendezvény reggel kilenckor lecsófőző versennyel indul, a helyi és környékbeli fellépők műsora pedig délután egy órakor kezdődik. Lesz kézműves foglalkozás, légvár, katonai-, rendőrségi- és katasztrófavédelmi bemutató, termelői piac, kézműves vásár, lovalási lehetőség, valamint retro és mai slágerek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Hosszú idő óta először volt repülőnap Őcsényben. A tervek szerint jövőre is lesz
[/caption]

Fülöp János polgármester elmondta, 2018-ban a remények szerint vitorlázórepülő VB-t tartanak Őcsényben. Ennél beláthatóbb időben zajló fejlesztésekkel is számol ugyanakkor a község, így például a védőnői és gyermekjóléti szolgálat épületének renoválása jelenleg is tart, pályázati támogatással nettó 28 millió forintot fordít erre a célra az önkormányzat. A tervek között szerepel a Deccsel szennyvíztelep felújítása. Fülöp János abban bízik, hogy a várhatóan 420 milliós fejlesztés még ebben az évben elkezdődik, és, hogy a projekt támogatása 100 százalékos lesz.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A diákok az iratok rendezésében is segédkeznek ezen a nyáron a polgármesteri hivatalban
[/caption]

– Nagyon örülnénk, ha megépülne a két irányú kerékpárút a Keselyűsi úttól Őcsény külterületéig, továbbá Őcsény és Decs között. Abban bízom, hogy egy-két éven belül lesz valami ebből a tervből, és valóban végig lehet tekerni a Duna mellett – mondja a településvezető. A község persze már most is nagyon lakályos. A polgármester örömmel tudatta, hogy Őcsény nem tartozik azon települések közé, melyekben csökken a lakosság száma, a régi házakat sorra újítják fel. Ugyan nem az önkormányzat az iskola fenntartója, de az, a tény, hogy 200 gyermek tanul itt, jól mutatja a kedvezően alakuló lélekszámot. Emellett az óvodai csoportok magas gyermekszámmal működnek. Látszólag nem a legfontosabb dolog, viszont sokakat érint, és otthonosabbá teszi a települést az a horgásztó, melyet ebben a hónapban avattak. A tavat az Őcsényi Horgász Egyesület kapta meg kezelésbe. A közelmúltban pedig a Holokauszt áldozatainak állítottak emléket a zsidó temetőben, hiszen ahogy a jelen és a jövő, úgy a múlt emlékeinek ápolása mindig fontos volt Őcsényben.

Többféle programot szervez az IKSZT

Közművelődési, egészségfejlesztési és ifjúsági programokat szervez az IKSZT. Ez utóbbi leginkább kézműves foglalkozásokat jelent, ahol a nagyobbak szívesen segítenek a kisgyerekeknek, tájékoztat Horváthné Ritter Piroska művelődés szervező. De vetélkedőket is tart az intézmény, az idei gyermeknapot pedig az iskolai szülői munkaközösséggel rendezte az IKSZT. Sikeres az az előadás sorozat, melyben olyan helyiek mesélnek hivatásukról, akiknek érdekes foglalkozásuk, hobbijuk van. És az IKSZT-ben segít az őstermelőknek, gazdálkodóknak a falugazdász, van baba-mama klub, jóga, internetezési, fénymásolási lehetőség. A közösségi tér felel egyes rendezvényekért is, így a humánszolgáltató központtal és az Őszirózsa Nyugdíjas Klubbal közös szervezése a szombati családi nap is.

A gyerekek segítése fontos feladat

Az őcsényi önkormányzatnál ezen a nyáron 13 diák jutott nyári munkához, tudtuk meg Fülöp János polgármestertől. Ezen felül mód van arra, hogy az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot az IKSZT-nél végezzék el a középiskolások. A polgármester azt is elmondta: lakásfenntartási, rendkívüli szociális-, illetve temetési segélyt kapnak az ezekre rászorulók. Októberben pedig a remények szerint átveszi Őcsény az új falugondnoki buszt. Szóba került a HPV-oltás is. Úgy tudni, a 7. osztályos lányok ebben a tanévben ingyen kapják a vakcinát, amennyiben a szülők ezt kérik. Két évvel ezelőtt Őcsényben a az önkormányzat támogatásával rászorultsági alapon a hetedikes fiúk is megkapták az oltást. Ha lesz rá igény, a település idén is segítené ilyen módon a gyermekes családokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!