Közélet

2015.08.29. 08:08

Lelki és testi kenyér: fontos mind a kettő

Sok minden történik az Őcsényi Református Egyházközség háza táján. Beváltotta a reményeket a szociális szövetkezet és az élelmiszerosztás is.

B. K.

Nemcsak a hitéletet, hanem az abból fakadó szolgálatokat illetően is örömmel beszél Kovács László őcsényi lelkész az igen komoly múlttal rendelkező Őcsényi Református Egyházközség jelenéről. A település református gyülekezetének lelkipásztora két éve szolgál a községben, és azóta igen sok minden történt. Még az elmúlt évben a gyülekezet alapítványa, a Két fillér Őcsényi Református Alapítvány nyert 3 milliós támogatást a világháborús hősi emlékmű felújítására, idén pedig az egyházközség ugyanekkora támogatást kapott, amelyből a gyülekezeti házba vásárolnak új asztalokat és székeket.

Kovács László elmondta, jól működik a túlnyomórészt egyházközség tagjai által alapított Olajág Őcsényi Szociális Szövetkezet is, ahol zöldségtermesztéssel és kosárfonással foglalkoznak. Az egyházközségnek 13 közfoglalkoztatottja van, valamint egy kulturális közfoglalkoztatottja. A közfoglalkoztató a Magyar Református Szeretetszolgálat, az egyházközség pedig foglalkoztatási pontként ad lehetőséget az alkalmazottaknak a helyben történő munkavégzésre. Újdonság, hogy az egyházközség egy nyertes pályázatnak köszönhetően csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesület akciójához. Ennek keretében 80 család, azaz körülbelül 290 fő jut alkalmanként élelmiszerhez. A lelkész tájékoztatása szerint előző napi, de aznap még szavatos ennivalót kapnak a rászorulók, hétköznaponként kenyeret, hétvégenként tejterméket, húsárut, zöldséget, gyümölcsöt hoznak Őcsénybe a szekszárdi Tesco Áruházból. Ebben várhatóan októbertől jelent nagy segítséget az a mikrobusz, melyet szintén most nyert az egyházközség. És hogy a legfontosabbról, azaz a hitéletről is ejtsünk néhány szót: idén is körülbelül negyven református hittanos lesz Őcsényben, és nagy öröm, hogy minden évben vannak felnőtt konfirmandusok is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!