Közélet

2015.08.28. 10:38

Összeesett a strandon, de csak odébb húzták, hogy ne zavarjon

Gyakran győz az előítéletesség, pedig nem feltétlenül részeg az, aki a földön fekszik. Mindegy, hogy mi az ok, segítséget kell hívni.

Hanol E.

Az előítéletesség gyakran felülírja az emberekben a segítőkészséget. Ez történt nemrégiben az egyik Balaton-parti strandon is, ahol összeesett és láthatóan eszméletlenné vált egy fiatal férfi. A család, akinek a pihenőhelyére zuhant, úgy oldotta meg a helyzetet, hogy ketten a hóna alá nyúltak, és arrébb húzták egy árnyékosabb helyre. Mint mondták, ennél több segítséget nem akartak nyújtani neki, úgy vélték, a férfi részeg, és csak ki kell aludnia magát az akkor még tomboló negyven fokos hőségben.

Sok strandoló azonban odasietett, hogy megnézze, mi van a fiatalemberrel. Köztük volt a dunaföldvári strand két úszómestere is, akik szintén csak pihentek a Balatonnál. Ők ellenőrizték, van-e a férfinak légzése, valamint stabil oldalfekvésbe helyezték, mások pedig értesítették a strandorvost, aki rövid idő alatt megérkezett, és ellátta a férfit, illetve riasztotta a mentőket. Végül kiderült: cukorbetegség okozta a fiatalember rosszullétét.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A legfontosabb, hogy az ember merjen segíteni és hívjon segítséget (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Megkérdeztük az eset kapcsán Benkő József megyei vezető mentőtisztet. Elmondta, hogy sokan hajlamosak részegnek bélyegezni egy földön fekvő embert, holott függetlenül a kiváltó októl, segítséget kell hívni ahhoz, aki eszméletlen, külső ingerekre, ébresztésre nem reagál, vagy a légzését valami akadályozhatja. Az nem lehet megoldás, hogy csak félrehúzzák az illetőt. Ha valaki bizonytalan, kérjen segítséget a közelben lévőktől, és hívják a mentőket – tanácsolta Benkő József. Hozzátette: a rosszullét hátterében számos dolog állhat. Cukorbetegségre utalhat az acetonos lehelet, a verejtékezés vagy összefüggéstelen beszéd, ami a részegek esetében inkább trágár és elkent. De a legfontosabb, hogy a járókelők ne akarjanak diagnosztizálni, hanem mielőbb értesítsék a mentőket, akik szakszerű segítséget tudnak nyújtani minden esetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!