Közélet

2015.09.13. 10:40

Emberekkel foglalkozni a legszebb hivatás

A véletlennek köszönheti a hivatását. Az emberek, az emberi sorsok és az értékek közvetítése mindig is meghatározó volt Stölkler-Szabó Edit számára.

Venter Mariann ([email protected])

Stölkler-Szabó Edit eredetileg más pályára készült, amely meglehetősen távol áll a hivatásától. – Érettségi után matematika-fizika szakra jelentkeztem, tanár szerettem volna lenni – emlékezik vissza. Mint mondja, annak idején nagyon nehéz volt bejutni a tanárképzőbe, főleg úgy, hogy még csak KISZ-tag sem volt. A felvételi tehát nem sikerült, neki viszont el kellett helyezkednie. A véletlen hozta, hogy a művelődési házban kapott munkát, és nagyon hamar rájött, hogy ez az a terület, amelyen el tudja képzelni a további pályafutását. A művelődési házban végzett munkájában és a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetőjeként eltöltött évek alatt is a munka sokszínűségét szerette a legjobban, azt, hogy mindig új emberekkel, új területekkel ismerkedhetett meg, és lehetősége volt igazi, szilárd értékek közvetítésére.

Földön járó típus, ennek nagy hasznát látta a szervezésben, lebonyolításban. Sok nagyszabású rendezvényt fogott össze, irányított az évek során. Nagyon büszke arra, hogy részese volt a bonyhádi Tarka Marhafesztivál létrehozásának. Egy kisvárosban olyan hagyománnyá nemesülő rendezvényt találtak ki és szerveztek meg, amelynek jelentősége és hírneve messze túlmutat a településen. Az irodavezetői munkával járó váltás előtt azért nem kerülte el az izgalom.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Stölkler-Szabó Edit önkéntesként szívesen segít, amíg szükség van rá. Nyugdíjasként több ideje lesz hobbijára is (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– Egy kicsit aggódtam, hogyan tudok megbirkózni azzal, hogy egy teljesen új területre váltok. Ám hamar rájöttem, hogy itt is emberekkel kell foglalkoznom, meg kell szólítanom, el kell érnem őket, csak a célcsoport változott – emelte ki. Két évig az esélyteremtés volt a fő tevékenységük, az utóbbi egy évben azonban a családokkal való foglalkozás, törődés került előtérbe. – Ez nagyon közel áll hozzám, amolyan tyúkanyó típus vagyok, így nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába, és nem eredménytelenül. Kollégáimmal nagyon büszkék vagyunk rá, hogy nem egy kezdeményezésünk olyan sikeresnek bizonyult, hogy a többi iroda programjába is belekerült. Nagy örömömre szolgált a Házaspárok hétpróbája vetélkedőnk sikere, amely a szervezőknek és a résztvevőknek is nagy élmény volt – mondja Stölkler-Szabó Edit.

Az iroda most zajló programjáról, a Szülők iskolájáról is szót ejt. Az előadás-sorozat a megye öt városában zajlik, témája a férfi-nő együttműködésén alapuló harmonikus családi élet. Férfi oldalról Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés tanácsadó, női oldalról pedig dr. Komlósi Piroska pszichológus, egyetemi tanár tart előadást.

– Sajnos nem túlzás, hogy komoly válságban van a család intézményre. Ezt igazolják azok a tapasztalatok is, amelyeket mint óraadó szerzek az általános-, illetve középiskolákban, ahol családi életre nevelés foglalkozásokat tartok. Manapság tragikusan kevés gyermek nő fel a klasszikus, apa-anya-nagyszülők alkotta családban. Nem látja, nem tapasztalja, milyen teljes családban élni, nem kapja meg a szükséges példamutatást a sikeres, harmonikus élethez, mintát a mindennapi konfliktuskezeléstől a kommunikációig. Sok még a teendő, nem érzem úgy, hogy befejeztem a munkámat, ezért ha lehetőség adódik önkéntesként szívesen segítek, amíg szükség van rám – zárja a beszélgetést Stölkler-Szabó Edit.

Ólomüveg tárgyakat is készít

Stölkler-Szabó Edit 1956-ban született Vajtán. Általános iskolai tanulmányait a községben végezte, érettségi vizsgát Sárbogárdon tett. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem művelődésszervezői szakán szerzett diplomát.
Huszonöt évig dolgozott a bonyhádi Vörösmarty művelődési központban, majd felkérésre három évvel ezelőtt elvállalta a szekszárdi Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetői tisztét. Szeptember 1-ével nyugdíjba vonult.

Házas, feleség, anya és nagymama. Szabadidejében szívesen olvas, kedveli a történelmi regényeket, az emberi sorsokkal foglalkozó írásokat. Bízik abban, hogy nyugdíjasként több ideje lesz 2008-ban elsajátított hobbijával, az ólomüveg tárgyak készítésével foglalkozni. Reméli, hogy a jövőben sok szép Tiffany lámpa, mécses tartó és egyéb dísztárgy kerül ki a keze alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!