Közélet

2015.10.05. 22:37

Áll már a sátor a strand medencéje felett

Már áll az a sátor, mely a szekszárdi élményfürdő sport úszómedencéjét fedi. Október 19-én pedig már az első tanórát is megtartják itt.

Budavári Kata ([email protected])

– Bajban lettünk volna, ha nincs ez a megoldás – mondta Gerzsei Péter, a szekszárdi tankerület vezetője hétfőn a szekszárdi élményfürdő lefedett úszómedencéje mellett állva. – Jogszabály írja elő, hogy felmenő rendszerben mely'' általános iskolás évfolyamoknak kell úszást tanulniuk. Külön öröm, hogy nemcsak a szekszárdi, hanem a környékbeli oktatási intézményekben tanulók, így a decsi, őcsényi, szedresi vagy bogyiszlói gyerekek is használhatják ezt a medencét. A megyeszékhelyen körülbelül ezer gyermek jár kötelező iskolai úszásra – tette hozzá.

Mint arról már beszámoltunk, a nyári karbantartáskor derült ki, hogy a szekszárdi uszoda épületének tetőszerkezetével baj van. A statikai szakvélemény szerint a tartószerkezetet tovább kell vizsgálni, ehhez a burkolatot meg kell bontani. Az uszoda így viszont legalább a vizsgálat végéig zárva tart, de az is könnyen lehet, hogy már egyáltalán nem nyit ki. A jelenlegi helyzetben egyébként ésszerűbbnek tűnik az új uszoda építését sürgetni, nem a régit felújíttatni. Előbbi helyét már kijelölték, és az építéshez szükséges engedéllyel is rendelkeznek, a folyamatot viszont fel kell gyorsítani. Ha minden jól megy, a munka már jövő tavasszal elkezdődhet, és az optimista számítás szerint az építkezés egy év alatt le is zajlik. Csakhogy az átmeneti, ebben az esetben úgy másfél évet jelentő időszakban is biztosítani kell a városban az úszásoktatás lehetőségét, továbbá gondolni kell a sportolókra és a hobbi úszókra. A város egyfajta csomagot állított össze, melyben szekszárdi és környékbeli helyszínek és választható időpontok is szerepelnek. Most úgy tűnik, a sportolóknak, hobbi úszóknak és az iskolásoknak ingázniuk sem kell, egyedül az óvodások oktatását kellett visszamondani.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Csillag Balázs (balról), Ács Rezső és Gerzsei Péter a hétfői sajtótájékoztatón az újonnan felállított sátor alatt (fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere elmondta, az elmúlt napokban a medence lefedésével, az átmeneti helyzet kialakításával foglalkoztak, és amit ígértek, be is tartják: október közepétől áll a sátor. Csillag Balázs, a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő létesítményvezetője arról számolt be, hogy sikerült megállapodni az egyetemi karral is, így nemcsak reggel hat és háromnegyed nyolc között járhatnak ide a hobbi úszók, de kedden és csütörtökön délután öttől este hétig, illetve szombaton délelőtt is. A szekszárdi vízilabda szakosztállyal kapcsolatban pedig azt mondta, a problémát a labdás edzések jelentik, mert ehhez megfelelő vízmélység kell. Ezt úgy tudják megoldani, hogy hétvégente Baján, Mohácson és Pécsen játszanak edzőmérkőzéseket a fiúk.

Gőzerővel készülnek a nyitásra

Az úszómedence sátrát az elkövetkező napokban hőszigetelik, megoldják a világítást és a fűtést, ez utóbbi négy légbefúvót jelent az épület sarkain. Elkészül az a sátor is, mely a fogadótér lesz, és ahol a kabátokat, lábbeliket kell hagyni, innen csak papucsban lehet az öltözőkhöz jutni. Az öltöző konténerek a helyükön vannak, ebben a padok, de felszerelik a hajszárítókat és a fogasokat is. Az árjegyzék még nincs készen, de a belépő olcsóbb lesz, mint a városi uszodában. A medence 16-szor 25 méteres, a víz 120 centi mély. Szóba került, hogy a medencében zsámolyokkal emelik a padlót, hogy óvodások is tanulhassanak itt.

Nem lesz Sipos emlékverseny

Elmarad idén a Sipos Márton Emlékverseny, tudtuk meg Paszler Józseftől, szekszárdi Vízmű SE edzőjétől. Mint elmondta: túl szűk az idő, de ami még lényegesebb, egy ilyen volumenű verseny feltételei most nem adottak a városban. Jó hír viszont, hogy az A csoportos úszók mellett a többi csoportban is elkezdődnek az edzések, az egyetemi kar és a szekszárdi sportközpont is igyekezett a lehető legtöbbet segíteni. Ami még nincs megoldva, az az ovis úszás, ez több, mint hetven gyereket érint. A szülők nyolcvan százaléka már jelentkezett, az oktatásra befizetett pénzt természetesen visszaadja az egyesület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!