Közélet

2015.10.10. 10:54

Szeretnék bemutatni a hivatásukat a tűzoltók

A tűzoltók összefogásával emlékhelyet alakítottak ki a szekszárdi tűzoltólaktanyában. A hivatáshoz kapcsolódó relikviákat bemutató tárlat mostantól a nagyközönség számára is látogatható.

Hanol Erzsébet ([email protected])

– Biztosan van ennél gazdagabb tűzoltó múzeum, de olyan nincs, amelyben több szív lenne – mondta dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a szekszárdi tűzoltóságon kialakított emlékhely pénteki megnyitóján. Az ezredes kiemelte, hogy nem felülről jövő akaratból, hanem a tűzoltók kezdeményezésére, az ő összefogásukkal valósult meg a kiállítóhely.

Az ötlet Czövek Szabolcs tűzoltó törzsőrmestertől származik, a kiállított felszerelések jelentős része az ő gyűjteményéből került ki. A további gyűjtésben és a berendezésben segítségére voltak a társak, a B szolgálati csoport tagjai, de az A és a C szolgálatból is érkezett felajánlás. Ki pénzzel, ki kézi erejével, szabadideje feláldozásával járult hozzá az emlékhely kialakításához. Nyugalmazott tűzoltók is adtak át emléktárgyakat a sajátjaik közül, és a megye más településeiről is érkezett felajánlás, amiért az igazgató mindenkinek köszönetet mondott.

Az emlékhelyet Réti Rezső, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának muzeológusa nyitotta meg. Mint mondta, a kiállítás magas színvonalú, rendezettsége szerető gondoskodásra utal.

A megnyitót követően Czövek Szabolcs tárlatvezetést tartott a vendégeknek. A törzsőrmester elsőként a dr. Boda Vilmos tiszteletére állított emléksarokra hívta fel a figyelmet, amellyel az 1873. decemberében alakult Szegzárdi Tornász és Tűzoltó Egylet első főparancsnokának emléke előtt tisztelegnek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A tűzoltó szekér Velencei István, korábbi parancsnok tulajdona. Az 1910-es, 20-as évekből fennmaradt szer eddig a laktanya épülete előtt volt, ám ahhoz, hogy felkerülhessen az emeleti kiállítótérbe, darabjaira kellett szedni, így minden négyzetcentiméteré
[/caption]

Az emlékhely legrégebbi darabjait a Wosinsky Mór Megyei Múzeum ajánlotta fel. Az egyik egy csáklya, a másik egy XVII. századi kézi csuklós vízpumpa, amely Szekszárd első kézi szivattyúja lehetett. Ezt még a céhmesterek használták, az ő feladatuk volt hajdan a tűzoltás. Az emlékhelyen láthatóak egyenruhák több korszakból, légző készülékek, kismotorfecskendők, porral oltók. Két káreseményt, egy épülettűz és egy baleset helyszínét is berendezték a kiállítótérben, és emléket állítottak a hősi halált halt tűzoltó bajtársaknak is. Kialakítottak egy interaktív szobát is, ahol gyerekeknek szeretnének oktatásokat, felkészítéseket tartani.

Látogatási időpontot Ábrahám Sándor tűzoltóparancsnokkal lehet egyeztetni a 74/412-422-es telefonszámon.

Elismeréseket is átadtak az ünnepségen

Az ünnepségen emléktárgyat vehetett át Czövek Szabolcs, amelyet dr. Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója adományozott neki. A Magyar Tűzoltószövetség emlékéremmel és oklevéllel ismerte el azokat a tűzoltókat, akik tevékenyen részt vettek az emlékhely kialakításában. Czövek Szabolcs, Benedek László, Acsádi Gábor, Tóth Sándor, Nyul Zsolt, Halwax Károly, Tímár József, Lukács Balázs és Szombati Gábor, valamint nyugalmazott tűzoltók, Velencei István, Kaponya György, Pálfi Ferenc és Benkő László vehetett át elismerést Dobson Tibor tűzoltó dandártábornoktól, a szövetség elnökétől. Szekszárd önkormányzata emléklappal ismerte el a Szekszárd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot. Schneider Mihályné Erzsikének, a tűzoltóság korábbi titkárnőjének a B szolgálati csoport virággal köszönte meg a segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!