Közélet

2015.10.20. 15:53

Versenyekkel ünnepeltek a kolpingos diákok

Huszonöt éves a szekszárdi Kolping iskola Az intézmény jubileumi rendezvényére az ország minden részéből érkeztek vendégek.

M. I.

Idén 25 éves a szekszárdi Kolping iskola, amit a héten jubileumi rendezvénysorozattal ünnepelnek. Hétfőn lelkigyakorlatos napot tartottak, mondta Csima Ágota igazgató. A diákok Szí-Márton János nagybajomi plébános (a 10 éves helyi Kolping iskola lelkésze) segítségével olyan kérdésekre keresték a választ: hol a helyem, hogyan lehetek jó családapa, családanya, jó keresztény, jó szakember.

Kedden tanulmányi- és szakmai versenyekkel folytatódott a program. A szekszárdiak 120 vendéget fogadtak 14 Kolping iskolából (Újfehértó, Nagykőrös, Esztergom, Nagybajom, Pétfürdő, stb.), és a megyeszékhelyről, illetve Szekszárd környékéről is jöttek diákok. Tizenkilenc három fős csapatot alakítottak, köztük folyt a verseny, ügyességet, kreativitást igénylő feladatokat kaptak. A legügyesebbek oklevelet és ajándékokat vehettek át, melyet a fenntartó és az iskola finanszírozott. A szakmai versenyek különböző helyszíneken zajlottak, a szakácsok - nagybajomi, esztergomi és szekszárdi csapatok - az iskola jól felszerelt konyhájában mutatták meg, hogy milyen őszi menüket tudnak elkészíteni. A zsűri előre megadott pár kötelező alapanyagot, ezekből kellett kihozni egy három fogásos sort, mondta Juhászné Teszler Ibolya szakoktató. Hozzátette, az elmúlt években nagyon keresett szakma lett a szakács, ugyanakkor a fiataloknak, gyakorlat hiányában nem könnyű elhelyezkedni, így kitartás is kell a kreativitás mellett ezen a területen is.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Tetszett a zsűrinek a leendő szakácsok három fogásos őszi menüje (fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Az egyik teremben a leendő szociális gondozók és ápolók, illetve szakgondozók versenyeztek, míg egy másikban az asztalosok. Mivel egy-egy cukrász, női szabó, virágkötő is jelentkezett a szakmai versenyekre, így létrehoztak egy vegyes, úgynevezett kézműves csoportot, ahol szintén a legötletesebb versenyző lett a győztes.

Nívós szakképzés

Ezek a rendezvények azért is jók, mert a Kolping iskolások megmutathatják, hogy milyen értékeket közvetít az intézmény a diákok felé, mondta Csima Ágota igazgató. Jelenleg 250 nappalis diák tanul a szekszárdi intézményben és százötvenen esti tagozatosok. Emellett ötszázan művészeti tagozaton is tanulnak (tánc, báb, rajz, stb.), de különböző városokban van erre lehetőség a Kolpingon belül. A szakképzésben nívós helyet vívott ki magának az intézmény, amit a területi és az országos szakmai versenyeken elért eredmények is alátámasztanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!