Közélet

2016.01.11. 17:06

Keresztelőtől az esküvőn át a temetésig

Minden évben, így az idén is elkészítette a szekszárdi katolikus plébánia az éves beszámolóját. Bacsmai László plébános elmondta, nagyon sűrű, eseményekkel teli évet zártak.

M.I.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Novemberben a Béla téri templomot Udvardy György megyéspüspök áldotta meg (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Tavaly januártól Szálka is társplébániaként Szekszárdhoz tartozik. Januárban tartották meg az egyházközségi farsangi bált, majd az ökumenikus imahetet. Februárban, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén volt a gyermekmegáldás, márciusban a nagyböjti lelkigyakorlatot Binszki József bajai plébános tartotta. Májusban volt az elsőáldozás, majd a csíksómlyói zarándoklat, júniusban a Remetei Egyházközségi napon 250-en vettek részt. Június 20-án papszentelés volt Pécsen, ahol a püspök pappá szentelte Szekszárd szülöttét, Battonyai Jánost.

 A hónap végén volt a Kórházkápolna búcsúja Bíró László püspök vezetésével, július 25-én pedig a Szent Anna búcsú a Remetén, Cseh Péter atya vezetésével. Augusztusban áthelyezés miatt elkerült Görcsönybe Porpáczy Attila káplán, a helyére jött Vida Zsolt káplán, Lápossy Péter diakónus pedig gyakorlati évét tölti Szekszárdon. Szeptemberben a máriagyűdi családok búcsúján vettek részt a hívek egy busszal.

Októberben két helyen is volt zarándoklat Mayer Mihály püspök vezetésével Mátraverebély-Szentkúton és Máriagyűdön, a felújított kegyhely megáldásán. Novemberben a Béla téri templomot és a felújított plébániát Udvardy György megyéspüspök áldotta meg. Tavaly 105 keresztelés volt Szekszárdon, ebből 59 fiú és 56 lány. Az első gyónók száma 37 volt, az elsőáldozóké 31, 6 fő bérmálkozott, és 35 pár egyházi esküvőn fogadott egymásnak örök hűséget. Egyházi temetésben 120-an részesültek, és 34-en a betegek kenetében. Hittanra a katolikus óvodában 75-en, a városi óvodákban 100-an, a katolikus iskolában 165-en, a város összes többi iskolájában 400-an járnak. Csoportos jegyes oktatáson tavaly 24 pár vett részt.

Beruházások

A belvárosi templom restaurálási munkái befejeződtek, a 6 év alatt összesen 70 millió forintot költöttek rá. Befejeződött a plébánia felújítása is. Az összes kiadás 100 milllió forint volt, amelyből 50 milliót támogatásból és 20 milliót püspökségi kölcsönből biztosítottak, valamint 12,6 millió volt a pályázati támogatás, 18 millió forintot pedig a plébánia saját erőből teremtett elő. Az Újvárosi templomban elkészült a külső megvilágítás. A Remete kápolnában idén a szabadtéri padok helyeit javították ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!