Közélet

2016.06.11. 18:41

A megye legszebb freskóit őrzi a templom - fotó

A simontornyai ferences rendház a magyarországi barokk művészet kiemelkedő emléke, művészeti jelentőségét a templom híres faoltára is emeli.

Balázs László ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A barokk templom (A szerző felvétele)
[/caption]

Az 1500-as években egy domonkos kolostor működött Simontornyán, 1515-ben alapította Gergellaki Buzlai Mózes Szűz Mária tiszteletére. A rendház 1541-ben szűnt meg. A törökök kiűzését követően rögtön megjelennek az első ferences szerzetesek. Kezdetben azt a dzsámiból átalakított templomot használták, ami a domonkosok középkori imaházának átalakításával épült.

Az új istenháza alapkövét 1728-ban teszik le, 1734-ben szentelik fel, külsejének végső befejezése a torony felhúzásával 1766-ban történik. Ez a katolikus templom lesz Simontornya plébániatemploma is. Művészi főoltára 1768-ban készül el Szent Júdás és Tádé apostolok tiszteletére. A főoltárkép Franz Maulbertsch stílusában dolgozó ismeretlen festő műve. Ezt követően 1775-ben kerülnek helyükre a falképek. A nyolc egyszerű mellékoltár képeit nagyszerű barokk stukkószobrok szegélyezik. A barokk épület homlokzatán órapárkányos torony, gazdag díszítéssel.

Közvetlenül mellé épült a zárda. Az emeleten tíz szobát tartottak fenn a növendékeknek, akiket a ferencesek maguk tanítottak, képeztek. Számukra a belső udvaron lévő tanterem és könyvtár nyújtott segítséget. A könyvtár könyvkészlete meghaladta az ezret, nagyrészt latin teológiai forrásmunkákból és filozófiai művekből állt. Az épület sokáig kollégiumként funkcionált, északi szárnyában jelenleg konyha működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!